Svet
16 ogledov

Maliki se je vdal

Nuri al Maliki Reuters
Iraški premier Nuri al Maliki je le popustil pod pritiskom in odstopil od vnovične kandidature za premierski stolček.

Svojo odločitev je Nuri al Maliki sporočil v televizijskem nagovoru. "Sporočam, da sem odstopil od kandidature v korist Haiderja al Abadija, da bi tako olajšal premik v političnem procesu in oblikovanje nove vlade," je dejal. 

Maliki je pred tem vztrajal, da bi moral kot vodja največje stranke v parlamentu še tretjič sestaviti vlado. Z njegovim odstopom se tako končuje osem let njegovega vladanja. Kritiki njegove vlade ga obtožujejo preferiranja šiitske manjšine. Poleg tega naj bi njegova ekipa predvidela sedanjo krizo v državi, a se ni odločila ukrepati. 

Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice in genrealni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon sta pozdravila njegovo odločitev. Menita, da bo njegov umik omogočil hitro oblikovanje nove vlade, ki se bo morala spopasti s trenutnimi razmerami v Iraku. 

Še vedno ujetih nekaj tisoč ljudi

Na gori Sindžar je še vedno ujetih okoli tisoč jazidov, medtem ko jih je več deset tisoč uspelo pobegniti. Večini se je uspelo prebiti do begunskih taborov v kurdskem delu Iraka. Razmere v taborih so slabe. "Prišli smo od lakote na Sindžarju do lakote v tem kampu," je razmere opisal eden od beguncev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.