Svet
22 ogledov

Malomarni kirurg kriv za smrt 10 bolnikov

Davorin Diklič Pixsell
Kirurgu Davorinu Dikliću iz Bjelovarja je po njegovih operativnih posegih umrlo 21 bolnikov.

Zdravstveno stanje še šestih oseb, ki jih je operiral, se je poslabšalo. Po obsežnih kriminalističnih preiskavah so Diklića obtožili za smrti desetih ljudi in resnega poslabšanja postoperativnega stanja treh ljudi. Kirurg je v priporu in se brani z molkom.

Obseg Diklićevih napak je grozljiv, trdi današnji Jutarnji list, ki podrobno opisuje usodne operacije malomarnega abdominalnega kirurga od leta 2001. Spominja, da so ostali kirurgi iz bjelovarske bolnišnice opozorili ministrstvo za zdravje na Diklićeve napake že leta 2008, kar pa je pripeljalo zgolj do reorganizacije dela v tej zdravstveni ustanovi.

Diklića so sicer potem odstavili s položaja vodje kirurškega oddelka, a je kmalu zatem postal direktor bolnišnice. Zdravniki so se tudi leta 2010 pritoževali zaradi Diklićevega dela, medicinske sestre pa so ga opisale kot bahavega in nesramnega. Zahtevali so njegov odstop s položaja v. d. direktorja bolnišnice.

Policijska preiskava se je začela leta 2010, ko je soproga enega izmed umrlih Diklićevih bolnikov vložila kazensko ovadbo proti kirurgu, ki ga je Jutarnji list poimenoval Dr. Smrt in Doktor Monstrum. Njen 43-letni soprog je po treh neuspešnih Diklićevih operacijah čira na želodcu umrl zaradi sepse v slabem mesecu dni. Med umrlimi bolniki je bil najmlajši, medtem ko je bil najstarejši star 78 let.

Diklića sumijo, da je številne napake storil med večinoma rutinskimi operacijami želodca, črevesja in žolča. Po njegovih operacijah so bilo pri bolnikih zapletov več, kot je to "sprejemljivo glede na svetovno medicinsko literaturo", kar je ugotovila tudi komisija hrvaške zdravniške zbornice. Jutarnji list poudarja, da gre za nezaslišani primer pomanjkanja zdravniške skrbi v zgodovini Hrvaške.

Diklića so prijeli konec prejšnjega tedna in ga priprli za mesec dni. Kirurg se brani z molkom.

Komentarjev 3
  • Ferluci 13:13 26.junij 2013.

    V Sloveniji je tričetrt dohtarjev Điklićev...

  • dd 17:56 25.junij 2013.

    Saj pri nas ni nič drugače, tudi tukaj vse prikrijejo. Vsi nesposobni, vsi krivi, ampak vsi zelo cenjeni.

  • mph 16:37 25.junij 2013.

    Samo njega??? Po članku sodeč je krivcev, ki so ignorirali v celoti pritožbe še kar nekaj. Naj dobijo svoj priimek in ime vsi tisti, ki so to dovolili.