Svet
11 ogledov

Malta: bodo legalizirali ločitev?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na Malti poteka referendum, na katerem se volivci odločajo o legalizaciji ločitve. "Referendum o ločitvi je glasovanje za sodobnost," je dejal opozicijski voditelj Joseph Muscat.

Ob tem je dodal, da je tudi priložnost za vse tiste, ki jim je propadel zakon, da začnejo živeti na novo. Malta je namreč edina država v Evropi, ki prepoveduje ločitev.

Rezultati referenduma bodo znani v nedeljo zjutraj.

Javnomnenjske ankete sicer prepričljive zmage na napovedujejo niti zagovornikom niti nasprotnikom zakona.

Veliko volivcev pa je bilo še neodločenih (40 odstotkov).

Zakon je lanskega julija predlagal predstavnik desnosredinske stranke Jeffrey Pullicino Orlando.

Zgledoval se je po irskem modelu, ki ločitev priznava v primeru, da moški in ženska ne živita več skupaj več kot štiri leta.

Premier Lawrence Gonzi, sicer zagovornik prepovedi ločitve, se je zaradi majhne večine v parlamentu odločil, da se bodo morali o zakonu izreči volivci na referendumu.

Rezultat referenduma bo tako pokazal, kako močan vpliv ima še Rimskokatoliška cerkev na prebivalce Malte, v kateri živi 400 tisoč ljudi.  Vsako nedeljo se sicer maš udeležuje kar 72 odstotkov ljudi. Skoraj vse poroke pa so cerkvene.

O ločitvi se po zdajšnji ureditvi lahko izreče le cerkveni tribunal, ki pa je v zadnjih letih o tem odločal zelo redko. Edina ločitev, ki je priznana na Malti, je bila ločitev para, ki sta se za tak korak odločila v tujini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.