Svet
13 ogledov

Mama: "Adamu ne obračajte hrbta"

Adam Lanza Reuters
Za medije je spregovoril moški, ki je pazil na Adama Lanzo, ko je bil še otrok.

Ryan Kraft, ki danes živi v Kaliforniji, se Lanze spominja kot mirnega in inteligentnega otroka. "Bil je zelo osredotočen na vse, kar je počel,“ pravi Kraft, ki je tudi izdal, da naj bi morilec, ki je v Newtownu pokončal 26 oseb, imel bolezen, zaradi katere ni čutil bolečine. Adam, pravi Kraft, naj bi se zaradi te bolezni že prej obnašal nenavadno.

Nancy Lanza naj bi ga tudi opozorila, naj Adamu, kadar je sam z njim, ne obrača hrbta. Poleg tega ni smel niti na stranišče, če na Adama ni pazil še nekdo.

Netipičen strelski pohod

Adam Lanza je svojo mater ustrelil v obraz, nato pa se peljal do šole in pokončal še 25 oseb. "To je bil zelo netipičen strelski pohod. Morilec je bil izjemno besen na svojo mamo, zato jo je tudi ubil. A to mu ni bilo dovolj, zato se je zapeljal še do njene šole in postrelil ljudi v učilnicah, v katerih je poučevala,“ je za Bild razložil kriminolog dr. Christian Pfeiffer in poudaril, da tovrstnih tragedij ne more preprečiti noben varnostni sistem. "Kdor želi vdreti v šolo, bo našel pot. Boljša preventiva je nenasilna vzgoja.“

Živel v kleti brez oken

20-letni Lanza naj bi živel v kleti brez oken, trdi vodovodar Peter Wasluk, ki je v družinski hiši večkrat opravljal razna dela. Adam naj bi po njegovih besedah ves dan igral nasilne video igrice, kot je Call of Duty. "Hiša je zelo lepa, a on je živel v kleti, kar se mi je zdelo nenavadno. Imel je računalnik, kopalnico, mizo in televizor. Na steni so viseli vojaški plakati. Oken pa ni bilo,“ pravi Wasluk. "Imela sta poster, na katerem je bila prikazana vsa vojaška oprema, ki so jih naredile ZDA.“ Pred Adamom naj bi v kletnih prostorih živel njegov starejši brat, dokler se ni preselil.

Polovica vprašanih za ostrejši orožarski zakon

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da je vprašanje orožarskega nasilja v ZDA zapleten problem, ki zahteva celovito rešitev. Predsednik Barack Obama je v nedeljo na žalni slovesnosti v Newtownu dejal, da bo uporabil vso moč, ki mu jo daje položaj, da zaščiti otroke pred tovrstnim nasiljem.

Carney je potrdil, da se bo Obama v prihodnjih dneh in tednih srečeval s predstavniki policije in strokovnjaki za duševne bolezni. Orožarski lobi je v prvih dneh po pokolu potihnil, Nacionalna orožarska zveza (NRA) pa je ugasnila strani na Facebooku in Twitterju. Vendar pa je to bolj ali manj običaj po takšnih tragedijah. NRA se bo spet oglasila, ko bo uvodni šok po pokolu minil in se bo začela resna razprava o omejitvah pravice do orožja.

Za zdaj se oglašajo večinoma tisti, ki podpirajo omejitve, in še to le demokrati. Med njimi sta celo senatorja iz Virginije Mark Warner in iz Zahodne Virginije Joe Manchin, ki sta med redkimi demokrati, proti katerim NRA doslej ni vodila kampanje. Oba podpirata pravico do orožja, zdaj pa menita, da bi bila obnovitev prepovedi polavtomatskega orožja, ki je potekla leta 2004, smiselna.

Za nasprotnike orožja to ni dovolj in zahtevajo hitre ukrepe, saj jih izkušnje učijo, da je treba železo kovati, dokler je vroče. Newyorški župan Michael Bloomberg se je obkrožil z žrtvami orožarskega nasilja in sorodniki ter Obamo javno pozval, naj si prizadeva za ostrejše zakone. "Če to ne bo dovolj, potem res ne vem, kaj se še mora zgoditi," je dejal Bloomberg.

Adam Lanza je pobijal s civilnim modelom vojaške puške M-16, predelanim iz avtomatske v polavtomatsko. Puška je bila last njegove mame. Lovci in rekreativni strelci, ki tvorijo večino lastnikov orožja v ZDA, česa takšnega po mnenju demokratov res ne potrebujejo.

Prepoved polavtomatskega orožja je sicer največ, na kar lahko računajo nasprotniki orožja v ZDA. Po zadnji anketi časopisa Washington Post in televizije ABC, izvedeni po pokolu v Newtownu, se za to zavzema 54 odstotkov Američanov. Vendar pa je 70 odstotkov Američanov proti temu, da bi prodajo orožja omejili le na policiste.

Komentarjev 1
  • mph 11:28 18.december 2012.

    In ob vsem tem skupaj ga je ta zmešana babnica, obsedena z orožjem, še učila streljat in ga naravnost usposobila za morilca?? Ma, če bi ona preživela, bi zaslužila električni stol.