Svet
18 ogledov

"Mama, kličem te z vrha sveta"

1/3
Žurnal24 main
Trinajstletni Američan Jordan Romero iz Kalifornije je stopil na vrh najvišje gore na Zemlji. Mladenič je tako postal najmlajši alpinist v zgodovini, ki je osvojil 8848 metrov visok Mount Everest.

Najmlajša, ki se je doslej povzpela na Everest, naj bi bila 15-letna Nepalka Ming Kipa leta 2003. Dve leti pred njo je ta rekord zabeležil 16-letni Nepalec Temba Tšeri, ki je med vzponom zaradi ozeblin ostal brez petih prstov.

Mama, kličem te z vrha sveta.
Jordan Romero

Romero je ob osvojitvi Mount Everesta najprej poklical svojo mamo v ameriški zvezni državi Kalifornija in ji po satelitskem telefonu povedal: "Mama, kličem te z vrha sveta."

Osvojil že šest velikanov
Za Jordana to ni bil prvi zahteven vzpon. Od sedmih najvišjih vrhov posameznih celin jih je zdaj osvojil šest: pri devetih letih afriški Kilimandžaro, nato je sledil Elbrus v Rusiji, Aconcagua v Argentini, McKinley na Aljaski, lani pa še indonezijski Carstensz Pyramid.

Fantova odločitev je sprožila žgočo debato v svetu alpinizma, kakšne posledice takšni pogoji lahko pustijo na odraščajočem otroku in, ali je otrok sposoben sprejeti odločitev, da bo tvegal svoje življenje. Od več kot 4000 alpinistov, ki so se od leta 1953 do danes povzpeli na Mount Everest, jih je tam za vedno ostalo najmanj 216.

Mount Everest iz Tibeta, Kitajska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Romerov podvig ni edini
Nepalski šerpa z imenom Apa, ki sicer živi v ameriškem Salt Lake Cityju, se je že dvajsetič povzpel na Mount Everest ter je izboljšal rekord, ki ga je sam postavil. Apa je že od aprila v Himalaji, kjer skuša s prijatelji zbrati čim več odpadkov, ki ostajajo za številnimi odpravami v to najvišje gorstvo na svetu in postajajo čedalje večje obremenitev za okolje.

Nikakršnih starostnih omejitev
Romero iz kalifornijskega kraja Big Bear se je na Everest povzpel skupaj s tremi šerpami, očetom Paulom, ki je alpinist in izurjen reševalec, in očetovo partnerko Karen Lundgren, prav tako izkušeno alpinistko. Vrha gore se je lotil iz baznega tabora, postavljenega na kitajski strani. Kitajci namreč ne postavljajo nikakršnih starostnih omejitev za plezanje na goro. Naslednji podvig na seznamu mladega alpinista je gora Mount Vinson na Antarktiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.