Svet
6 ogledov

Mandat socialdemokratom

Kot sta na novinarski konferenci poudarila predsednika obeh strank, Werner Fayma Žurnal24 main
Avstrijski predsednik Heinz Fischer je po dobri uri pogovorov v Hofburgu prvaku avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Wernerju Faymannu podelil mandat za sestavo nove avstrijske vlade.

Avstrijski predsednik si želi, da Avstrija dobi "vlado, ki bo sposobna sprejemati odločitve in na katero se bo mogoče zanesti". Naklonjen je novi veliki koaliciji med SPÖ in ljudsko stranko (ÖVP), saj je prepričan, da bo predsednik slednje Josef Pröll konstruktivno sodeloval pri sestavi vlade. Fischer si želi, da bi pogajanja o sestavi nove koalicije potekala pošteno in hitro, datuma, do katerega naj bi Avstrija dobila novo vlado, pa ni hotel določiti.

Faymann je izrazil optimizem glede pogovorov z ÖVP in dodal: "Josefa Prölla poznam že zelo dolgo." V ospredju pogovorov bodo "skupni interesi države" in to, kako preprečiti posledice finančne krize za Avstrijo. O datumu začetka pogovorov se bo poskušal dogovoriti še danes, že pred podeljenim mandatom pa je napovedal, da bo pogovore začel jutri. Upa, da bodo dogovor o veliki koaliciji dosegli do božiča. "Če bo to že na začetku decembra, pa toliko bolje," je še dejal.

Faymann je po tem, ko mu je predsednik podelil mandat za sestavo vlade, priznal, da za primer, če ne bo prišlo do velike koalicije, nima "načrta B". Je pa izrazil optimizem glede prihodnjih pogovorov z ÖVP. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.