Svet
4 ogledov

Manila postalo podvodno mesto

Reševalci z natrpanim čolnom rešenih Filipinčanov. Žurnal24 main
Na Filipinih poteka obsežna reševalna akcija in spopad z najhujšimi poplavami v zadnjih desetletjih, ki jih je povzročila tropska nevihta Ketsana. Umrlo je najmanj 75 ljudi, 80 prestolnice Manile je še pod vodo.

Reševalci, policisti, gasilci, vojaki in prostovoljci so doslej rešili že več kot 4.000 ljudi, ki so bili ujeti v poplavah, številni med njimi so se pred vodo rešili na strehe svojih hiš ali celo na vozila in tam več kot 24 ur čakali na pomoč. Zaenkrat po uradnih podatkih pogrešajo okoli 25 ljudi, po nekaterih informacijah pa naj bi bilo že zdaj žrtev več kot sto. Razseljenih naj bi bilo skoraj 340.000 ljudi.

 

Klimatske spremembe

Vremenoslovci tako obilne padavine pripisujejo klimatskim spremembam. V Manili je v enem dnevu padlo kar 400 mm padavin. Nevihta Ketsana se sicer pomika južno čez Kitajsko morje.
Priče poročajo, da so jih poplave presenetile povsem nepripravljene. Vse je bilo tako hitro, kar naenkrat je bilo se pod vodo. Rešil sem se le s srajco na sebi, pripoveduje George Andrada, ki mu je voda odnesla vse premoženje.

Manila, 12-milijonska prestolnica, je trenutno brez pitne vode in elektrike, zato se oblasti bojijo razvoja nalezljivih bolezni. Reševanje onemogočajo tudi uničene cestne povezave, ki jih še dodatno ovirajo nanošena vozila. K sreči pa se je vreme zjasnilo.

Opustošenje po vdoru vode v Manili. © Reuters

 
Filipinska predsednica Gloria Arroyo je pozvala k mirnosti in darovanju pomoči za potrebne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.