Svet
14 ogledov

Manj kot 24 ur za rešitev države

Barack Obama Reuters
Če danes do polnoči po ameriškem času ne bo dogovora, bodo ZDA padle v tako imenovani fiskalni prepad, ki bi lahko državo in cel svet pahnil v recesijo.

Danes bodo Združene države Amerike (ZDA) dosegle najvišjo dovoljeno mejo dolga. Če se republikanci in demokrati ne bodo dogovorili o zvišanju, bodo skladno z zakonom o znižanju primanjkljaja sledili radikalni proračunski rezi v višini 110 milijard dolarjev. Hkrati pa se bodo iztekle davčne olajšave, ki jih je uvedel George Bush leta 2001 in 2003. Gospodarska rast naj bi se zaradi tega učinka znižala za pol odstotne točke in bi lahko ZDA pahnila v recesijo, kar bi vplivalo na celotno svetovno gospodarstvo. Komentatorji, ki jih navaja Reuters, pričakujejo, da bo politike streznil odziv finančnih trgov. Senator Chuck Schumer, ki je že 37 let v politiki, je dejal, da se veliki in pomembni dogovori skoraj vedno sklenejo zadnjih hip.

Dogovor morda zadnji hip

Včerajšnja pogajanja se niso zaključila uspešno. Demokrati želijo, da bi davčna olajšava od novega leta veljala le za tiste, ki zaslužijo manj kot 250 tisoč dolarjev na leto. Med pogajanji se je sicer pojavila tudi številka 400 tisoč dolarjev, medtem ko so nekateri republikanci želeli mejo pri milijon dolarjih, drugi pa nasprotujejo kakršnemu koli zvišanju davčne stopnje.

Prizadelo bo milijone ljudi

Zaradi konca davčnih olajšav bo povprečna družina iz srednjega razreda za dva tisoč dolarjev na slabšem, je v pogovoru za NBC dejal predsednik Barack Obama, dva milijona ljudi pa bi lahko izgubilo nadomestilo za primer brezposelnosti. Stopnja davka na plače se bo za 160 milijonov delavcev dvignila s 4,2 na 6,2 odstotka.

Tudi če pride do zvišanja davkov, je Obama napovedal, da bo že v prvih dneh novega leta predlagal zakon, ki bo davke ponovno znižal za vse, razen za najbogatejše. Nekateri komentatorji ocenjujejo, da je to tudi najverjetnejši scenarij, saj bi v tem primeru davke, ki se bodo z novim letom avtomatično zvišali, zniževali, kar bi lahko v javnosti predstavili bolj pozitivno, kot če bo dogovor sprejet danes. V tem primeru bi namreč sicer le še en dan veljavne davčne stopnje za mnoge zvišali.

Komentarjev 3
  • URIAH HEEP 11:07 31.december 2012.

    Naj že gredo v stečaj.Saj itak samo sranje počnejo po svetu.Škoda ka ni Gadafiju uspel manever uvedba zlatega dinarja s katerim bi menjali zlato za nafto. Tako bi takoj propadle ničvredne papirnate valute in ZDA, UK in Francija ...prikaži veča bi pušnile oz bankrotirale.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 09:48 31.december 2012.

    Se je ameriški šolski sindikat že vmešal v odločanje?

  • mph 09:23 31.december 2012.

    Zanimivo glede na to, da nimajo Jankoviča in rdečih, ki so pri nas krivi za vse. Morda pa bi desničarji lahko spoznali, da so problem ne pa rešitev problema.