Svet
124 ogledov

Manj testov, ohranitev javnega prometa, več primerov in smrti

Avstrija koronavirus Epa
O katastrofalnih razmerah v Italiji se poroča skoraj vsak dan. Kakšno pa je stanje v naši severni sosedi Avstriji?

Prva dva primera novega koronavirusa oz. COVID-19 sta bila v Avstriji potrjena 25. februarja. Okuženi osebi sta bili italijanska državljana, 24-letna ženska in moški iz Lombardije. Naslednja okužba je bila 27. februarja potrjena na Dunaju. Zaznali so jo pri 72-letniku, ki je bil že 10 dni v bolnišnici.

Več kot dva tedna kasneje in ob 182 potrjenih primerih okužbe s COVID-19, je Avstrija začela sprejemati prve ukrepe. Začasno se je ustavil pedagoški proces na univerzah (ukrep je stopil v veljavo 16. marca), prepovedali so prireditve na prostem z več kot 500 ljudi in prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 ljudmi.

Prva smrtna žrtev v Avstriji, ki jo pripisujejo okužbi s COVID-19, je bil 69 moški z Dunaja. Umrl je 12. marca.

Avstrija koronavirus | Avtor: Epa Epa
15. marca, ko je bilo v Avstriji že 860 potrjenih okužb, so se zaprle vse šole, a morajo izobraževalne ustanove, vrtci in popoldanska varstva poskrbeti za varstvo tistih otrok, katerih starši morajo kljub izrednim razmeram opravljati svoj poklic. V enem prostoru je lahko največ 6 otrok.

Zaprtje trgovin, karantena in prepoved obratovanja žičnice

16. marca je avstrijska vlada odredila zaprtje vseh trgovin, izključene so trgovine z živili, drogerije, lekarne, pošte in banke. Zaprtje lokalov in gostiln je začelo veljati s 17. marcem. Prepoved obratovanja žičnic v smučarskih središčih je vlada odredila 16. marca, poleg tega so v zveznih deželah Tirolska, Salzburška, Predarlska in Koroška zaprte vse nastanitve.

Predvsem na Tirolskem je zelo pozno zaprtje nastanitev in žičnic botrovalo katastrofalnim razmeram. V tej zvezni deželi, ki je tudi tranzitno izjemno obremenjena, je največ potrjenih primerov COVID-19. Trenutno je 437 potrjenih primerov, skoraj dvakrat več kot na Dunaju (Tirolska ima približno 751 tisoč prebivalcev, Dunaj 1,8 miliona). V karanteni je trenutno 179 tirolskih občin, pet predarlskih občin, ena koroška občina in štiri salzburške občine. Občine so izolirane, nihče jih ne sme zapuščati ali vanje vstopati. Karanteno preverja policija, kazni so visoke.

Avstrija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Manj testov, ampak zakaj?

V avstrijskih bolnišnicah so testirali 13.724 oseb, pri 1843 so potrdili okužbo z COVID-19. To je 1,5 testa na 1000 prebivalcev, v Sloveniji se je do sedaj izvedlo 4 teste na 1000 prebivalcev. (op. avt. podatki z dne 18. marca) Prvi primer COVID-19 je bil v Sloveniji potrjen 4. marca, 6 dni po prvem primeru v Avstriji. Natančnega odgovora zakaj se v Avstriji testira razmeroma malo ljudi, tudi najbolj priznan avstrijski televizijski novinar Armin Wolf med oddajo ZIB 2 na avstrijski državni televiziji ORF, od odgovornih ni dobil. Veliko se pa govori o samodisciplini in nujnem upoštevanju sprejetih ukrepov.

Avstrijska vlada bo v naslednjih dneh od mobilnih operaterjev pridobila GPS podatke vseh avstrijskih mobilnih številk. Tako želijo preveriti, če Avstrijci sledijo sprejetim ukrepom.

V izjavah o smrtnih žrtvah, zaenkrat jih je v Avstriji 5, odgovorni poudarjajo ostala obolenja bolnikov. Med smrtnimi žrtvami je tako tudi 27-letnica, ki naj bi se že 10 let zdravila zaradi drugih bolezni.

Javnomnenjsko podjetje Gallup je med Avstrijci opravilo raziskavo in ugotovilo, da kar 90 odstotkov Avstrijcev vse preventivne ukrepe jemlje resno, 94 odstotkov Avstrijcev pa je pripravljeno izgubiti določene svoboščine za omejitev širjenja virusa COVID-19.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.