Svet
1403 ogledov

"Manjšemu sunku sledil močnejši, ki se kar ni ustavil"

potres Južna Kalifornija
1/4
Epa
Južno Kalifornijo je v četrtek stresel potres z magnitudo 6,4, vendar poročil o žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo, čeprav je šlo za najmočnejši potres v Kaliforniji po 20 letih.

Žarišče potresa je bilo v odročnem delu države, 240 kilometrov severovzhodno od mesta Los Angeles pri kraju Ridgecrest, ki je utrpel tudi največ škode. Potres so sicer čutili vse od Las Vegasa v Nevadi do obale Tihega oceana v Kaliforniji. Četrtkov "praznični" potres na dan neodvisnosti je bil po uradnih podatkih kalifornijskih seizmologov največji od potresa z magnitudo 7,1 v letu 1999.

Po potresu so zabeležili več kot 150 popotresnih sunkov z magnitudo 2,5 ali več. Ameriški seizmolog Robert Graves je za CNN dejal, da gre za nekoliko višjo številko od običajne. Najmočnejši popotresni sunek je imel magnitudo 4,6. Seizmologinja Lucy Jones je opozorila na veliko možnost, da območje v naslednjem tednu strese še en močnejši potres. "Zagotovo se bo to območje še treslo v prihodnjih dneh in da bodo nekateri od popotresnih sunkov presegli magnitudo 5," je povedala za CNN. 

potres Južna Kalifornija | Avtor: Epa Epa

V Ridgecrestu z 28.000 prebivalci sta zagoreli dve hiši, pokale so ceste, s polic trgovin pa je letelo blago. Bilo je nekaj uhajanja plina in nekaj lažjih poškodb. Iz tamkajšnje bolnišnice so preventivno evakuirali 15 bolnikov.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je za okrožje Kern, kjer je Ridgecrest, razglasil izredne razmere, da lahko črpajo pomoč iz državnih virov. Oglasil se je tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je dejal, da je, kot kaže, vse pod nadzorom.

potres Južna Kalifornija | Avtor: Epa Epa

April Rodriguez je bila doma, ko je začutila manjši sunek, ki mu je sledil močnejši, "ki se ni ustavil". "Prestrašeni smo hiteli iz hiše, ker je okoli nas vse padalo iz omaric, s polic in sten," je opisala dogajanje. 

Kimberly Washburn, režiserka otroške predstave ob državnem prazniku, je bila v dvorani, ko so se tla stresla. Prestrašeni otroci, na odru jih je bilo 65, so začeli kričati. Med evakuacijo iz dvorane se je en deček lažje poškodoval, drugih poškodb pa k sreči ni bilo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.