Svet
1 ogledov

Manjši cunami opustošil vas

Na sliki škoda, ki jo je povzročil potres leta 2007. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Salomonovo otočje sta v jutranjih urah po lokalnem času stresla dva potresa z močjo 6,5 in 7,2 stopnje. Lokalni cunami je uničil najmanj eno vas, o žrtvah še ne poročajo.

Dva močna potresa, ki sta poleg cunamija sprožila tudi številne plazove, sta prizadela Salomonovo otočje. Poškodovanih je bilo več stavb, a točnih podatkov o škodi in številu ranjenih še ni.

Ameriški geološki center je sporočil, da je bilo središče potresa na morju ob Salomonovem otočju, in sicer na globini 30 kilometrov in okoli sto kilometrov od mesta Gizo. Poleg tega je območje streslo še nekaj šibkejših potresnih sunkov.

Manjši cunami

Cunami, ki je sledil, je opustošil vas na otoku Rendova, kjer sicer živi okoli 3600 ljudi, leži pa okoli tristo kilometrov od prestolnice Honaira. Otok so po podatkih lokalnih oblasti zajeli dva do tri metre visoki valovi. Mogoče pa je, so sporočile oblasti, da je cunami prizadel tudi bližnji nenaseljeni otok Tetepare.

Leta 2007 uničenih več tisoč domov
Salomonovo otočje je leta 2007 prizadel hud potres z močjo 8,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Tudi takratnemu potresu je sledil cunami, skupaj je umrlo 52 ljudi, na tisoče pa jih je ostalo brez doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.