Svet
12 ogledov

Manningu grozi celo smrtna kazen

(Foto: Daniel Joseph Barnhart Clark/Wikipedia) Žurnal24 main
Ameriška vojska je včeraj Bradleyja Manninga, ki je obtožen, da je WikiLeaksu dostavil 250 tisoč ameriških diplomatskih depeš, ovadila še za 22 kaznivih dejanj.

V dokumentih, ki jih je posredoval WikiLeaksu, naj bi bili tudi podatki o skrivnih sodelavcih ameriške vojske v Afganistanu. Tako naj bi Bradley Manning ogrožal njihova življenja.

Najresnejša nova obtožba je, da je Manning s svojimi dejanji "pomagal sovražniku".

"Nove obtožbe bolj natančno odsevajo širok spekter zločinov, za katere obtožujemo Manninga," je ob vložitvi povedal predstavnik za odnose z javnostmi ameriške vojske.

Tožilci so sicer sodniku predlagali, da ne dosodi smrtne kazni, ampak da se mu v primeru, da je obtožen, prisodi dosmrtna zaporna kazen. Vseeno se sodnik lahko odloči po svoje in Manninga obsodi na smrt, ugotavljajo ameriški mediji.

Zaprt v zelo slabih pogojih
Tudi nove obtožbe pa nikjer ne omenjajo WikiLeaksa. Dokazov za povezavo Manninga s to organizacijo tožilstvo namreč nima.

Manning je zaprt v celici, veliki sedem kvadratnih metrov, dnevno pa jo zapusti le za eno uro. V priporu je že od maja lani. Na izjemno slabe pogoje, v katerih Manning biva, se je pritožila tudi organizacija Amnesty International.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.