Svet
10 ogledov

Marec najbolj krvav od začetka vojne v Siriji

Sirija Reuters
Marec je bil v Siriji najbolj smrtonosen mesec, odkar je tam pred dvema letoma izbruhnil oborožen konflikt. Samo v tem mesecu je bilo v nasilju ubitih več kot šest tisoč ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Kot je danes v libanonskem Bejrutu povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman, je bilo v letošnjem marcu v Siriji ubitih najmanj 6005 ljudi, od tega 2080 civilistov, med njimi pa 298 otrok, mlajših od 16 let.

Med ubitimi je poleg tega najmanj 2074 uporniških borcev, med njimi 86 nekdanjih pripadnikov sirske vojske, ki so dezertirali in se pridružili nasprotnikom predsednika Bašarja al Asada. Med ubitimi uporniki je bilo poleg tega kar 588 takih, ki jih niso mogli z gotovostjo identificirati, med njimi "večje število" tujcev.

Poleg že omenjenih je bilo ubitih še 1464 vojakov, lojalnih al Asadu, podatke observatorija povzema francoska tiskovna agencija AFP. Identitete 387 ubitih sploh ni bilo mogoče preveriti.

Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v Siriji od marca 2011 že januarja letos doseglo 70.000, medtem ko observatorij ocenjuje, da je bilo doslej ubitih 62.594 ljudi, od tega slaba polovica civilistov ter približno enako število upornikov in vojakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.