Svet
13 ogledov

Marihuano bodo lahko gojili doma

slovenija 05.10.07, konoplja, marihuana, droga, foto Dejan Mijovic slovenija 05.10.07, konoplja, marihuana, droga, foto Dejan Mijovic
Nemško sodišče je danes odločilo, da osebe, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin, lahko vzgajajo marihuano v terapevtske namene.

Pet Nemcev, ki trpijo kronične bolečine, je na sodišče v Kölnu vložilo zasebno tožbo zoper nemški urad za zdravila in medicinsko opremo, ker jim je ta zavrnil zahtevo za dovoljenje vzgajanja marihuane doma. Sodišče je razsodilo, da mora urad še enkrat preučiti tri primere vlagateljev prošenj.

Čeprav je vseh pet vlagateljev tožbe imelo dovoljenje za kupovanje in uživanje marihuane v terapevtske namene, so želeli vzgajati svojo marihuano, saj si je na trgu enostavno niso mogli privoščiti, zdravstveno zvarovanje pa tega stroška ne povrne.

Sodišče je odločilo, da trije tožniki izpolnjujejo pogoje za proizvodnjo marihuane doma, s tem da "tretja stran ne bo imela pristopa niti do rastline niti do proizvoda".

"To ne pomeni, da lahko vsakdo doma začne vzgajati marihuano, to velja le za tiste, ki so hudi bolni in ki trpijo hude kronične bolečine," je po odločitvi sodišča poudarila Stefanie Seifert z omenjenega sodišča. Izpostavila je, da vzgajanje marihuane doma še vedno seveda ostaja protizakonito. Sodišče bo odločalo o vsakem primeru posamezno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.