Svet
11 ogledov

Mario hočejo nazaj

Maria romska deklica EPA
Bolgarija je napovedala, da bo od grških oblasti zahtevala vrnitev svetlolase romske deklice Marie, potem ko so DNK testi potrdili, da je biološka hči bolgarskega romskega para.

Bolgarska državna agencija za zaščito otrok je sporočila, da namerava zahtevati vrnitev deklice v Bolgarijo. Deklica je trenutno v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka. Odločitev glede morebitne vrnitve v Bolgarijo pa bodo sprejele pravosodne oblasti v mestu Larissa. Povedali so še, da je deklica nameščena v enem od njihovih domov in da je dobrega zdravja. Romski par v Grčiji, ki je v priporu zaradi suma ugrabitve Marie, prav tako želi obdržati deklico.

Obstaja sicer le malo verjetnosti, da bi Mario v primeru vrnitve v Bolgarijo vrnili njenim staršem. V bolgarski državni agenciji za zaščito otrok so povedali, da bi jo verjetno začasno namestili v krizni center ali dali v rejništvo, dokler zanjo ne bi našli trajne rešitve - vrnitev biološkim staršem ali k svojcem, rejništvo ali kako socialno ustanovo.

Agencija je odredila tudi pregled razmer, v katerih odrašča njenih devet bratov in sester. Oba starša sta brezposelna, živijo pa v slabih razmerah v romskem naselju v predmestju Nikolajeva.

Iskanje dekličinih staršev uspešno

Svetlolaso in modrooko štiriletno deklicoso našli v romskem naselju blizu mesta Farsala v Grčiji. Romski par, pri katerem so deklico našli, je sprva trdil, da je deklica njuna biološka hči. Kasneje sta vztrajala, da jima je Mario prostovoljno predala njena romska mati iz Bolgarije, ki zanjo ni mogla skrbeti.

Zaradi sumov, da bi lahko bila deklica žrtev trgovine z ljudmi, so oblasti nato začele iskanje njenih bioloških staršev. Prejšnji teden so ju našli v Bolgariji v mestu Nikolajevo, DNK testi pa so njuno starševstvo nato tudi potrdili.

35-letna Saša Ruseva je policiji povedala, da je Mario rodila pred leti, ko je delala v Grčiji, in jo tam leta 2009 zaradi revščine pustila pri sedmih mesecih starosti. Sedaj jo želi nazaj in vztraja, da zanjo ni prejela denarja, oblasti pa so proti njej uvedle preiskavo zaradi suma trgovine z ljudmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.