Svet
67 ogledov

Mariusa usmrtili in ga dali levom

marius lev
1/2
EPA
V danskem živalskem vrtu so kljub protestom uspavali mlado, popolnoma zdravo žirafo in z njo nahranili leve.

V živalskem vrtu v Koebenhavnu so danes usmrtili popolnoma zdravo mlado žirafo z imenom Marius, s čimer so želeli preprečiti njeno parjenje z bližnjimi sorodniki. Usmrtitev so izvedli kljub spletni peticiji, ki jo je podpisalo na tisoče ljubiteljev živali.

Pravila evropskega združenja živalskih vrtov in akvarijev (Eaza) določajo, da se je parjenju žiraf z bližnjimi sorodniki potrebno izogibati, zato je moral živalski vrt 18-mesečnega Mariusa še pred vstopom v odraslo dobo odstraniti od preostalih žiraf.

Kot so pojasnili v živalskem vrtu, niso imeli druge izbire kot usmrtitev, saj bi na primer kastracija imela nezaželene učinke, medtem ko izpustitev v divjino najverjetneje ne bi bila uspešna.

"Ustrelili so ga ob 9.20. Vse je šlo po načrtu. Ljudje imajo vedno pravico protestirati, vendar pa smo bili presenečeni," je dejal tiskovni predstavnik živalskega vrta Tobias Stenbaek Bro. S truplom žirafe bodo nahranili mesojede živali v živalskem vrtu.

Neuspešni pri iskanju novega doma

Živalski vrt naj bi bili prav tako neuspešen pri iskanju novega doma za Mariusa, kljub temu da ga je bil po poročanju danskih medijev pripravljen sprejeti nek švedski živalski vrt.

Usmrtitev je neuspešno poskušalo preprečiti na tisoče ljubiteljev živali. Okoli 24.000 ljudi je na Facebooku podpisalo peticijo "Rešite Mariusa", nekateri med njimi pa naj bi ga celo poskušali rešiti fizično.

Komentarjev 3
  • Mr.Bean 11:52 10.februar 2014.

    hm...kastracija......kaj pa sterilizacija?

  • devote 20:00 09.februar 2014.

    Lahko bi ga spustili v divjino... bo že narava odločila, kaj je gensko primerno in kaj ne in ne neki sprijeni arbitri ,ki se deklarirajo celo kot zaščitniki živali.

  • maresem 18:16 09.februar 2014.

    Pa saj to ne moreš verjet.... bagra pokvarjena danska zoološka!