Svet
33 ogledov

Mars, kot ga še niste videli

Mars Youtube
Plovilo Mars Express je rdeči planet obkrožilo skoraj 12-tisočkrat in v tem času slikalo površino Marsa. Raziskovalci so sličice sestavili v video.

"Prvič lahko vidimo Mars v treh dimenzijah," je dejal Ralf Jaumann, vodja projekta misije Mars Express pri Nemškem vesoljskem centru. Plovilo Mars Express je na posnetke visoke resolucije zajelo 97 milijonov kvadratnih kilometrov površine rdečega planeta (celotna površina znaša 145 milijonov kvadratnih kilometrov). Fotografije znanstvenikom z vsega sveta omogočajo, skupaj z drugimi podatki z Nasinih misij na Mars, boljše razumevanje in poznavanje planeta.

Podatki, ki so jih prejeli, predstavljajo najbolj obsežno bazo podatkov do sedaj. "Celotno topografijo lahko vidimo tako dobro, kot če bi sami stali na Marsu," opisuje Jaumann. Plovilo ima namreč nameščenih devet senzorjev, občutljivih na svetlobo. Z njimi zajema sekvence podob iz devetih različnih kotov. Ti podatki so nato obdelani v tridimenzionalne podobe.

Mars Express je proti rdečemu planetu poletel 2. junija 2003. Po šestih mesecih in pol je prispel na cilj in se usidral v Marsovo orbito, kjer je še sedaj. Misija, ki naj bi sprva trajala približno dve leti, naj bi se zaključila konec leta 2014.

Komentarjev 1
  • 1111 10:15 02.november 2013.

    ...to je Slovenija, čez par let !