Svet
17 ogledov

Mars raziskujeta že sedem let

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Dva Nasina robota, Spirit in Opportunity, praznujeta posebno obletnico. Čeprav so ju na raziskovanje površine Marsa poslali za 3 mesece, sta tam ostala sedem let.

Spirit (Duh) je na Marsu pristal 4. januarja 2004, njegov dvojček Opportunity (Priložnost) tri tedne kasneje, 25. januarja. 90 dni naj bi na Marsu iskala dokaze za obstoj vode, a sta ostala mnogo dlje.

Mars bližje kot kadarkoli prej
Leta 2009 je Spirit obstal v mehkem pesku in marca lani prenehal komunicirati z Zemljo. Kljub temu bi se lahko po prepričanju znanstvenikov prebudil v naslednjih mesecih. Spiritu namreč v času Marsove zime svojih sončnih celic ni uspelo obrniti proti Soncu. Sonce bo na Marsu spet najmočnejše letos marca in do takrat imajo znanstveniki še upanje, da se bo Duh prebudil. Tudi če obstane v pesku, pravijo, bo lahko z opazovanjem shranjeval pomembne podatke.

Robota naj bi v treh mesecih prevozila približno en kilometer. Spirit je dočakal šest let in naredil slabih 8 kilometrov, Opportunity pa je skupaj prevozil že več kot 26 kilometrov.

Bolje kaže Opportunityju, ki nadaljuje pot proti kraterju Endeavour. Njegova robotska roka je sicer nekoliko okorna, preostali štirje sklepi pa delujejo normalno. V Nasi pravijo, da je robot v izjemni kondiciji in da tudi kamere še vedno delujejo brezhibno. 

"V skoraj 2500 dneh na Marsovi površini sta roverja temeljito spremenila razumevanje znanstvenikov o rdečem planetu. Tu je bilo nekoč veliko bolj vlažno in toplejše podnebje. Postavila sta tudi temelje za nadaljnje raziskovanje Marsa in nas usmerila v tehnologijo, ki je potrebna za takšno raziskovanje," je dejal John Callas, vodja Nasinega projekta.

Robota med drugim tudi analizirata kamninsko sestavo na Marsu in posredujeta panoramske fotografije površja planeta.

Navdušenci nad astronomijo že leta upajo, da bodo dobili  trden dokaz o obstoju življenja na Marsu, a je za zdaj potrjen le obstoj vode in ledu na obeh polih rdečega planeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.