Svet
12 ogledov

"Maščevali se bomo za vsako prelito kapljico krvi"

pakistan, pešavar, žalovanje, napad, taliban
1/6
Profimedias
Po brutalnem pohodu talibanov, ki so v Pakistanu sejali smrt na eni od tamkajšnjih šol, se je država zavila v črnino. Premier je napovedal maščevanje. Zgodbe preživelih opisujejo brutalnost napadalcev.

Napad na šolo, ki jo vodi vojska, je izvedla sedmerica talibanov, ki so šli od učilnice do učilnice in streljali na učence. Napad je trajal osem ur, preden je vojski uspelo ubiti vseh sedem napadalcev. Povod za napad naj bi bilo maščevanje za vojaško operacijo, v kateri so bili ubiti sorodniki talibanov.  

Dan po napadu prihajajo na dan srhljive podrobnosti o dogajanju na šoli. Med mrtvimi je ravnateljica šole Tahira Kazi, ki naj bi jo zažgali živo pred očmi učencev. Tarča napadalcev je bila zato, ker je bila poročena z upokojenim generalom. Pisarna ravnateljice je popolnoma uničena, saj naj bi se v njej kasneje eden od napadalcev razstrelil. 

"Avditorij se je spremenil v bazen krvi"

Trinajstletni učenec Ehsan Elahi je bil ob začetku napada v avditoriju, kjer so jim prikazovali postopke prve pomoči. "Učitelji in inštruktorji so nas prosili, naj se umirimo, a se je streljanje vedno bolj bližalo. Že naslednjo minuto so krogle prestrelile vrata in okna dvorane.“ Med učenci je nastal preplah. "Vsi so si poskušali najti skrivališče, a takega prostora v dvorani ni bilo. Učenci so jokali. Skrili smo se lahko le za stole in klopi. Skočil sem za klop in se ulegel na tla.“

Ob vstopu v avditorij so napadalce povsod sejali krogle. Elahi je videl vojaške inštruktorje, ki so jih pokosile krogle, ranjenih je bilo veliko njegovih prijateljev. "Veliko jih je bilo ranjenih v glavo, prsi, roke in noge. Njihova kri in deli telesa so kot majhni kosi bombaža leteli po sobi in po meni. Bilo je grozljivo. Deset minut so neprekinjeno streljali, nato pa se za minuto ustavili. Njihove naslednje tarče so bili tisti, ki so jokali ali se premikali. Dve krogli sta me ranili v desno ramo. Želel sem kričati od bolečine, a sem vedel, da to pomeni smrt. Avditorij se je spremenil v bazen krvi in smrti. Obrazu mojih mrtvih prijateljev so še vedno pred mojimi očmi.“ 

Elahi je prepričan, da se za življenje lahko zahvali pakistanskim vojakom. Ti so namreč dobrih 15 minut po začetku napada streljali na šolo. Nekaj krogel je priletelo v avditorij in tako povzročilo zmedo med napadalci, ki so se iz prostora umaknili. 

S kravato dušil krike bolečine

Šaruk Khan je bil ustreljen v obe nogi. Skril se je pod mizo in se delal, da je mrtev. Krike bolečine je utišal tako, da si je v usta zatlačil kravato. "Videl sem par velikih črnih škornjev, ki so šli proti meni. Moški je verjetno iskal dijake, ki so se skrivali pod klopmi,“ je povedal 15-letni fant. "Ležal sem mirno, kot se je le dalo, zaprl oči in čakal, da me bo spet ustrelil. Smrti sem gledal v oči in nikoli ne bom pozabil tistih črnih škornjev, ki so se mi bližali.“ 

Premier napovedal povračilne ukrepe

Pakistanski premier Navaz Šarif je spet uvedel smrtno kazen v primerih terorizma. Odločbe o usmrtitvi bodo izdane v dnevu ali dveh, koga vse naj bi to doletelo pa še ni povsem jasno. Moratorij na smrtno kazen je bil v državi uveden leta 2008. 

V državi so razglasili tridnevno žalovanje. "To so bili moji otroci. To je moja izguba. To je narodova izguba,“ je o tragediji dejal Šarif. "Maščevali se bomo za vsako prelito kapljico krvi naših otrok,“ je napovedal premier.  

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:40 17.december 2014.

    ampak talibane treba iztrebiti do zadnjega,pa kdor se spravi na otroke je pa res konec .zdaj pa brez milosti in jim bi moral svet za sveto obljubit da talibani ne bodo obstajali več tudi tam kjer so doma kamoli kje ...prikaži večje drugje.kdor pobija otroke ne more živeti med ljudmi ,ker to je višek krutosti.

  • tecumseh_1975 12:40 17.december 2014.

    Kako že gre.. "kdor se igra z ognjem..." Leta in leta so jih gojili na svojem ozemlju in zajebavali Amerigose. Osamo so imeli parkiranega sredi Pakistana. In to je to. AMričani so se v zgodovini že parkrat takole jebnili, ...prikaži več ko se jim je "varovanec" strgal s ketne in jih začel zajebavat z orožjem ki so mu gha prej dajali.