Svet
5 ogledov

"Maščevali vaju bomo"

Z vojaškimi častmi so pokopali umrla marinca. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Južni Koreji so pokopali marinca, ki sta bila ubita v torkovem severnokorejskem napadu. Severna Koreja je medtem izrazila obžalovanje zaradi smrti civilistov.

Na pogrebu marincev je general poročnik Yoo Nak Joon dejal, da bodo "zagotovo maščevali njuno smrt“. Pogrebne slovesnosti na otoku Yeonpyeong so se udeležili južnokorejski politiki, vodilni predstavniki južnokorejske vojske in več sto vojakov.

V torkovem napadu sta življenje izgubila tudi dva civilista. Severna Koreja je izrazila obžalovanje zaradi smrti civilistov. "Obžalovanja vredno je, da je na otoku Yeonpyeong prišlo do civilnih žrtev - če to seveda sploh drži. Vsekakor krivda za to leži na strani Južne Koreje, ki je za živi ščit, postavljen okoli vojaških objektov, uporabila civiliste," je sporočila Severna Koreja.

Severna Koreja je dodala še, da njihovi "sovražniki sedaj v svoji propagandni kampanji skušajo dramatizirati civilne žrtve in ustvariti vtis, da so bili nemočni civilisti izpostavljeni nenadnemu napadu Severne Koreje".

Na provokacije Severne Koreje moramo odgovarjati odločno.
Kim Kwan Jin, južnokorejski obrambni minister

Protesti v Južni Koreji
Okoli 70 nekdanjih pripadnikov južnokorejskih posebnih enot se je spopadlo z več sto policisti in jih napadalo z lesenimi palicami in gasilnimi aparati. Protestniki nasprotujejo "šibkemu odzivu Južne Koreje na severnokorejski napad“.

Novi južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin je medtem danes povedal, da bo odziv Južne Koreje v primeru novega napada s strani Severne Koreje mnogo ostrejši. "Vrnili bomo nekajkrat močnejši udarec, kot ga bomo dobili," je Kimove besede predsednikovim svetovalcem povzel južnokorejski časnik Chosun Ilbo.

Časniki ostro kritizirajo odziv na torkov napad. Korea Herald ocenjuje, da južnokorejske sile niso bile zadostno pripravljene in da bi morala "Južna Koreja zagotoviti primerno oborožitev in dovoliti vojaškim letalom, da z napadi odgovarjajo na napade Severne Koreje“. Korea JoongAng Daily pod vprašanje postavlja kredibilnost in vplivnost južnokorejske vojske. Temeljita vojaška reforma je po pisanju Korea Timesa edini način, da se južnokorejski narod izogne ponižanju, "ki sledi severnokorejskemu vojaškemu avanturizmu".

Pogovori Kitajske, Južne Koreje in ZDA
Kitajski zunanji minister Yang Jiechi se je v petek pogovarjal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton in južnokorejskim kolegom Kim Sung Hwanom. Podrobnosti pogovorov niso razkrili. Tiskovni predstavnik State Departmenta P. J. Crowley je kasneje novinarjem dejal, da je Clintonova na Peking naslovila zahtevo, naj da Pjongjangu vedeti, da je ravnanje Severne Koreje nesprejemljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.