Svet
12 ogledov

Maše se je udeležilo šest milijonov ljudi

Papež na Filipinih EPA
Papež Frančišek je v Manili daroval mašo za žrtve tajfuna Haiyan, ki je Filipine razdejal pred letom in pol. Zbralo se je celo več ljudi, kot ob obisku Janeza Pavla drugega pred 19 leti.

Papež je osemdnevni obisk v Aziji z mašo v prestolnici države, ki ima 80 milijonov katoličanov.

Papež na Filipinih | Avtor: EPA EPA
Ljudje so ga ob prihodu pozdravljali s pesmijo, poglavar katoliške cerkve pa se je na različnih točkah ustavil in pozdravljal vernike. Nekateri noč preživeli kar pred vrati, ki vodijo v park, kjer je bila maša, saj so želeli biti v prvih vrstah med maševanjem.

"Tako zelo sem srečen. Njegov obisk pomeni veliko upanje za našo državo – potrebujemo spremembe in prav to je bilo tudi njegovo glavno sporočilo," je v solzah povedal eden od vernikov, poroča BBC.

Obiskal otroke, ki živijo na cesti

Papež na Filipinih | Avtor: EPA EPA

Pred mašo se je papež sestal s filipinskimi verskimi voditelji na Univerzi Santo Tomas, ki velja za največji katoliško univerzo v Aziji.

Sešel se je tudi z otroki, ki živijo na ulicah. 12 letna Glyzelle Palomar je jokala, ko mu je povedala njeno zgodbo, in ga vprašala zakaj je bog dovolil, da se ji to dogaja. Vidno ganjen Frančišek ji je odgovoril: "Samo, ko lahko jočemo, lahko najdemo odgovore na tvoja vprašanja." Poudaril je še, da bi se moral svet naučiti jokati skupaj s tistimi, ki potrebujejo pomoč.

Papež se je zavzel tudi za pravice žensk. Imajo izjemen pomen v družbi, saj vidijo svet skozi drugačne oči kot moški in sprašujejo drugačna vprašanja, je dejal.

Papež na Filipinih | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 17:53 18.januar 2015.

    Papež ma njih rad.

  • modrec 17:17 18.januar 2015.

    Bolj to kot pa islam, manj bomb in večja svoboda.