Svet
19 ogledov

Masovno zapiranje hotelov v Tuniziji

Teroristični napad v Tuniziji EPA
V Tuniziji so septembra začasno zaprli najmanj 70 hotelov. Razlogi, kot jih navajajo tamkajšnje oblasti, so v dveh letošnjih terorističnih napadih letos na tamkajšnja letovišča.

Dva teroristična napada, ki sta terjala tudi smrtne žrtve, sta očitno vendarle povzročila hudo škodo tunizijskemu turizmu, ki ustvari okrog deset odstotkov bruto domačega proizvoda.

Situacija je skrajno resna; odstotek napolnjenosti turističnih kapacitet septembra ni presegel skromnih 20 odstotkov, je povedal predsednik Združenja tunizijskih hotelirjev Raduan Ben Salah. Od začetka septembra je 70 hotelov moralo zapreti svoja vrata, ostali gredo po njihovi poti,” je povedal Ben Salah in povedal, da bo vlada odpuščenim delavcem še pol leta izplačevala 90 evrov pomoči mesečno in jim pokrila tudi stroške socialnega zavarovanja.

V turističnem sektorju Tunizije, ki je v lanskem letu gostila šest milijonov turistov, je posredno ali neposredno zaposlenih okrog 400 tisoč ljudi.

Zaradi teroristov

Turizem v Tuniziji je v hudi krizi zaradi terorističnih napadov ekstremistov Islamske države na muzej Bardo v Tuniziji marca letos, v katerem je umrlo 22 ljudi, in na letovišče junija, v katerem je umrlo 38 ljudi. Prihodi evropskih turistov so v letošnjem letu več kot prepolovljeni, po junijskem napadu praktično zanimanja evropskih gostov več ni. Mednarodne hotelske verige so že najavile, da bodo pozimi svoje objekte zaprle.

Gospodarstvo Tunizije po protestih in zamenjavi oblasti leta 2011 je še naprej v izredno hudi situaciji. Kot še poroča agencija AFP, bo pričakovana rast v letošnjem letu nižja od enega odstotka.

Komentarjev 3
  • jakec1575 20:46 19.oktober 2015.

    Tezko razumem, da bi ljudje radi, da ostanejo begunci v taksni državi nemirov.https://www.facebook.com/radikalgazete/videos/984388944959805/

  • jakec1575 19:36 19.oktober 2015.

    Digitalna cenzura je najcenejsi ukrep, vse ostalo je drazje. Sploh pa imas vedno moznost zaceti svoj blog. Če ne bo ksenofoben, lahko pises o vsem, kar te bremeni. Sam bi pa dodal samo to, Slovenija se je preslabo pripravila, kljub ...prikaži več temu, da si je kupila dovolj časa. Kapacitete bi lahko spravila na 15 000 pri toku cca 4-5 tisoc. Pri vseh informacijah je dolocila kapaciteto 1500? To je nersno in neodgovorno. Zanimivo pa je, da so elite povzrocile revscino in lacne otroke v Sloveniji, Slovenci pa na forumih obtuzujemo migrante in begunce. Njih si upamo. Kako smo pogumni.

  • Papaja Popi 19:22 19.oktober 2015.

    Zakaj imate takšno cenzuroAli je to nova Severna Koreja