Svet
861 ogledov

Mastna pokojnina Mladićevemu sinu

Za dvigovanje pokojnine je Ratko Mladić tik pred izročitvijo haaškemu sodišču po Žurnal24 main
Račun Mladićevega sina je debelejši za dobrih 50 tisoč evrov. Gre za neizplačano pokojnino nekdanjega generala, ki je neuradno že zapustil bolnišnico haaškega pripora.

Srbija je na račun Mladićeve družine nakazala okoli pet milijonov dinarjev (50 tisoč evrov) vojaške pokojnine haaškega obtoženca. Spomnimo, da je bila zadnja pokojnina donedavno najbolj iskanemu vojnemu zločincu izplačana decembra leta 2005. Po tistem je bil omenjeni bančni račun zamrznjen, do danes pa se je na njem nabralo več kot 60 pokojnin.  

Za dvigovanje pokojnine je Ratko Mladić tik pred izročitvijo haaškemu sodišču pooblastil sina Darka. To pomeni, da bo prva "svobodna" pokojnina, ki bo nakazana na sinov račun, znašala okoli 80 tisoč dinarjev (800 evrov), so sporočili iz Sklada za socialno zavarovanje vojaških veteranov. Mladić se je upokojil leta 2002, pravico do prejemanja vojaške pokojnine pa je dobil marca istega leta.

Zapustil haaško bolnišnico
Neuradno naj bi nekdanji general že zapustil bolnišnico v priporu, kamor je bil zaradi slabega zdravja premeščen pretekli četrtek. Kot zanimivost lahko še omenimo, da Mladić nadaljevanja sojenja ne bo pričakal na oddelku, kjer so tudi preostali priporniki iz nekdanje Jugoslavije, ampak so ga vodilni namestili v delu priporne ustanove, ki je namenjen posameznikom mednarodnega sodišča za Libanon.

"Nisem odgovoren za zločine v Srebrenici"
Srbski časnik Blic razkriva tudi podrobnosti sojenja, ki ga je bil vojni zločinec deležen pred beograjskim sodiščem. Dejstvo je, da je na domačih tleh pokazal veliko več arogance in bahavosti kot pred haaškim sodiščem.

"Kot general nisem odgovoren za zločine v Srebrenici. Za to so odgovorne paravojska, parapolicija in parapolitika," je zatrdil in dodal, da je muslimanom iz Srebrenice ponudil možnost, da ostanejo živi v Republiki srbski. V trenutku, ko so mu izročili haaško obtožnico, ki ga bremeni najhujših vojnih zločinov, je postal vidno nervozen. "Ne želim videti teh papirjev. Ne priznavam haaškega sodišča. Ti se ukvarjaj s tem," je zabrusil svojemu odvetniku.

Med zaslišanjem je potrdil, da je med skrivanjem gledal televizijo in redno spremljal dogajanje na haaškem sodišču. "Želel bi, da mi sodi tisti sodnik, ki sodi tudi Šešlju. Tisti Italijan. Nikakor pa nočem tistega Nizozemca."

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

69-letnega Mladića so srbske varnostne sile po 16 letih na begu 26. maja aretirale v vojvodinski vasi Lazarevo, po zavrnitvi pritožbe na izročitev pa ga je Beograd v torek izročil Haagu. Pred sodnika je prvič stopil v petek dopoldne, kjer pa se ni izrekel o krivdi. Tako je izkoristil 30-dnevni odložilni rok, ko se bo ponovno izrekel o krivdi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.