Svet
5 ogledov

Materam in otrokom je v Sloveniji lepo

Otroci, ki jih matere dojijo, so kasneje bolj inteligentni. Žurnal24 main
Slovenija spada med najbolj prijazne države za ženske in otroke. Na področju družinske in otroške politike ter politike žensk se med razvitimi državami uvršča med prvih dvanajst držav, na področju dojenja pa na drugo mesto.

Nevladna organizacija Save the Children (Rešimo otroke) je pred kratkim izvedla raziskavo o položaju mater po svetu z naslovom Prehrana v prvih tisočih dneh, v kateri so analizirali prehranjevanje otrok ter položaj mater in žensk v 165 državah sveta.

Po dojenju Slovenija druga

Med 36 industrijsko najrazvitejšimi državami se je Slovenija na področju dojenja uvrstila na odlično drugo mesto, takoj za Norveško. Slovenija se je najbolj izkazala pri plačanem porodniškem dopustu, pravici do dnevnega odmora za dojenje in vzpostavitvi mreže bolnišnic, ki so prijazne zdravstvene ustanove za dojenje.

Organizacija je določila tudi indeks mater, ki določa zdravstveni, izobraževalni, ekonomski in politični položaj žensk ter položaj otrok. Slovenija se je po indeksu mater uvrstila na 13. mesto, po indeksu žensk in otrok pa na 12.

Pri določanju statusa žensk so upoštevali umrljivost mater, uporabo moderne kontracepcije, usposobljenost kadra za rojstvo otrok, pričakovano življenjsko dobo in pričakovano formalno izobraževanje žensk, razmerje med žensko in moško plačo, starševsko nadomestilo ter udeležbo žensk v nacionalnih vladah. Kot kazalce blaginje otrok pa so uporabili stopnjo umrljivosti in podhranjenost otrok ter stopnjo vključenosti otrok v predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

"Pazili bomo na položaj žensk in otrok"

Generalna direktorica direktorata za družino Ana Vodičar je ob teh rezultatih dejala, da je "prav, da nam zunanji postavijo ogledalo, saj imam včasih občutek, da se zdijo vsi ti ukrepi in pravice za naše državljane zelo samoumevni in neodtujljivi".

Ob tem poudarja, da je krčenje nekaterih pravic v času krize selektivno in da so ti varčevalni ukrepi začasni. "Tako lahko kot resorno ministrstvo dajemo zavezo tudi za vnaprej, da bomo na položaj družin pazili v vseh segmentih, vse zlasti z vidika enakih možnosti za uspešen razvoj in enake možnosti naših najmlajših," je dodala Vodičarjeva.

Komentarjev 1
  • 1111 18:45 06.junij 2012.

    ...če mora bit tako kot pravi Črtomir, pol pa je že res...kakšna je pa Avstralija???