Svet
87 ogledov

Matere, ki to raje ne bi bile

Dojenček Shutterstock
Izraelska znanstvenica Orna Donath je objavila članek o ženskah, ki svojo odločitev za materinstvo obžalujejo.

"Odpovedala bi se jim. Res. Niti trznila ne bi," pravi 38-letna mati treh otrok. Take in podobne izjave že nekaj dni burijo izraelsko javnost, odkar je znanstvenica Orna Donath objavila znanstveni članek Obžalovanje materinstva: Družbenopolitična analiza (Regretting motherhood: A Sociopolitical Analysis) o ženskah, ki obžalujejo rojstvo svojih otrok. Pod oznako #regrettingmotherhood se je tudi na Twitterju razvnela debata o materah, ki to sploh ne želijo biti.

Ne obžalujejo svojih otrok, obžalujejo materinstvo

V študiji je bilo zajetih 23 izraelskih mater različnih starosti in družbenih ozadij, ki jim je bilo vsem skupno, da obžalujejo materinstvo. Sicer študija ni reprezentativna in ne kaže dolgoročnega trenda, a odkriva dejstvo, da številne ženske skrivajo svoje nezadovoljstvo z materinstvom predvsem iz družbenih razlogov. Ženske, ki si ne želijo otrok, so še vedno anomalije v današnji družbi.

Večina mater pa nikakor ne obžaluje svojih hčer in sinov. "Zapleteno je. Obžalujem, da sem dobila otroke, obžalujem materinstvo, ampak ljubim otroke, ki jih imam. Ne želim, da mojih otrok ne bi bilo, obžalujem pa, da sem mati," poskuša svoja mešana čustva razložiti 44-letna mati dveh otrok. Velika večina intervjuvanih mater tako ljubijo svoje otroke, ne pa materinstva.

Izpolnjevanje pričakovanj družbe

Več žensk je že kratko po rojstvu otrok ugotovilo, da vlogo matere ne želijo prevzeti, a so lastna čustva potlačili za dobro otrok. "Občutila sem, da se z otrokom ne bom morala povezati. Obžalovala sem rojstvo, vedela sem, da sem naredila napako," pravi 26-letna mati. Imela je občutek, da je z rojstvom svojega otroka opustila svoje življenje, čeprav pred nosečnostjo nikoli ni razmišljala o tem, da bi ostala brez otrok.

Avtorica raziskave ugotavlja, da se mnogo izraelskih žensk vidi prisiljeno v materinstvo, saj to družba od njih pričakuje. Tako je tudi v mnogih drugih zahodnih kulturah, kjer se materinstvu pogosto dodaja še kariera, ki naj bo čim bolj uspešna. Tako je že pred dvema letoma Isabella Dutton v angleškem Daily Mail opisala svoje občutke glede otrok, ki jih nikoli ni želela imeti. V članku je otroke opisala celo kot "parazite, ki so od nje vzeli vse in ji niso vrnili ničesar“.

Želja po družbeni razpravi

"Bila je napaka, to nisem jaz, ne ustreza mi … Pokazalo se je, kar je pravilno za eno osebo, ni nujno pravilno za drugo," ugotavlja 35-letna mati dveh otrok. Znanstvenica Orna Donath želi opozoriti prav na to, da materinstvo ni prava pot za vsako žensko in naj bi družba dopuščala in sprejela odločitve žensk, ki se želijo ostati brez otrok.

Komentarjev 3
  • Levis Hamza 07:55 14.april 2015.

    totalna PROPAGANDA..prvič postiram na VAŠIH 24 KUR.. Do sedaj le spremljal DEZINFORMACIJE katere študentski Wannabe novinarji premetavajo sem pa ke.. Res homosexualna tendenca tle gor. Ampak vsakemu svoje..ne? UREDNIK pa...saj vemo dobivaš navodila,ne?. L.P. NWO?

  • Levis Hamza 07:50 14.april 2015.

    24 KUR!! Sram vas bilo...

  • spenjac 19:59 13.april 2015.

    jup, heteroseksualne matere v resnici nočejo otrok. Rešitev je v homoseksualnih zvezah, to je mantra žurnala:)