Svet
162 ogledov

Matične celice za nesmrtnost?

Žurnal24 main
Nedavno odkritje nizozemskih znanstvenikov trditev, da nič ni tako negotovega, kot je smrt, postavlja v drugačno luč. Z matičnimi celicami bi si lahko podaljševali življenje.

Zahvaljujoč razvoju medicine ljudje danes živimo dlje kot še pred desetletji. Čeprav nam znanost še ne more obljubiti večnosti, pa znanstveniki po vsem svetu v številnih raziskavah odkrivajo, kateri procesi v organizmu sprožajo staranje, pešanje tkiva in organov ter kako še bolj odložiti umiranje.

Analiza krvi nedavno najstarejše ženske na svetu, Nizozemke Hendrikje van Andel-Schipper, ki je umrla v svojem 115. letu, ponuja možne odgovore. Kljub visoki starosti je bila čila in zdrava tako umsko kot telesno. Že ko je bila stara 85 let, je svoje telo zapisala znanosti; s pogojem, da vse rezultate preiskav javno objavijo. Genetiki so tako lahko preiskovali njene "supergene".

Matične celice se trošijo

Analizirali so kri in druga tkiva 115-letnice, da bi ugotovili, kako je starost vplivala nanje. Rezultati so pokazali, da je življenjska doba odvisna tudi od sposobnosti matičnih celic, da nadaljujejo vsakodnevne procese obnavljanja tkiva. Ko v določenem trenutku te celice začnejo odmirati, se prenehajo obnavljati tudi vitalni organi.

Vzorec krvi Hendrikje van Andel-Schipper je pokazal, da sta se pri koncu njenega življenja ohranili le dve aktivni matični celici, ki sta vzdrževali raven belih krvničk. "Pomislila sem, da je to nemogoče; bila sem prepričana, da je nastala napaka," je odkritje komentirala vodja raziskav z medicinskega centra v Amsterdamu.

Človek se rodi z okrog 1.300 aktivnimi matičnimi celicami, ki se nenehno delijo in tako  regenerirajo kri. "Ali to pomeni, da obstaja življenjska doba matičnih celic in s tem življenjska doba našega organizma? V prihodnosti bi si tako lahko podaljševali življenje z matičnimi celicami, ki bi jih shranili v mladosti," po pisanju tamkajšnjih medijev zaključujejo v Amsterdamu. 

Ni vse v celicah ...

Matične celice sicer že danes zdravstvo uspešno uporablja za zdravljenje več kot 70 bolezni, velik napredek v medicini pa obeta nove možnosti zdravljenja trenutno še neozdravljivih bolezni v prihodnosti. Morda tudi podaljševanja življenja?

Znanstveniki potrjujejo, da tovrstne raziskave odpirajo možnosti pomlajevanja z matičnimi celicami, shranjenimi v zgodnjih letih. Kljub temu pa spomnijo, da čeprav ima kri dominantno vlogo pri morebitnem daljšanju življenjske dobe, je najpogostejši vzrok smrti še vedno odpovedovanje različnih organov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.