Svet
15 ogledov

Mazej Kukovičeva gre v Evropski parlament

Zofija Mazej Kukovič ni razmišljala, da bi za županjo kandidirala v Velenju; sta Žurnal24 main
Državni zbor je na današnji izredni seji potrdil izvolitev Zofije Mazej Kukovič (SDS) kot osme poslanke iz Slovenije v Evropskem parlamentu.

Pred glasovanjem je bila v DZ kratka razprava, v kateri so imeli poslanci in poslanske skupine priložnost predstaviti svoja stališča glede izvolitve Mazej Kukovičeve.

Vinko Gorenak (SDS) je spomnil, da se bo v ponedeljek začelo decembrsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, zato je po njegovem mnenju prav, da Slovenija že sodeluje s polno postavo osmih poslancev. Kot je dodal, je poleg tega dobro, da poslanka iz Slovenije sodeluje pri delitvi sedežev v odborih v Evropskem parlamentu, ki bo januarja.

Silven Majhenič pa je v imenu poslanske skupine SNS poudaril, da je v času, ko se Evropa spopada s hudo krizo, navzočnost evropskih poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu zelo pomembna.

Za je glasovalo 63 od 65 navzočih poslancev, proti ni bil nihče. Predsednik DZ Ljubo Germič je po glasovanju dejal, da bo s sklepom DZ seznanil predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzka.

En sedež več

V času evropskih volitev je Sloveniji pripadalo sedem sedežev v Evropskem parlamentu, z lizbonsko pogodbo pa je dobila še osmi sedež. Državna volilna komisija je prejšnji teden ugotovila, da ta mandat pripada Mazej Kukovičevi, ki je sicer kandidirala tudi na nedeljskih državnozborskih volitvah, a v parlament ni bila izvoljena.

Mazej Kukovičeva se bo tako v Evropskem parlamentu pridružila Milanu Zveru (EPP/SDS), Romani Jordan Cizelj (EPP/SDS), Lojzetu Peterletu (EPP/NSi), Tanji Fajon (S&D/SD), Mojci Kleva (S&D/SD), Jelku Kacinu (Alde/LDS) in Ivu Vajglu (Alde/Zares).

Število poslancev Evropskega parlamenta se je formalno povečalo s prvim decembrom, potem ko se je v vseh 27 članicah EU končal postopek ratifikacije začasnih sprememb lizbonske pogodbe, ki dodatnim 18 evropskim poslancem omogočajo začetek dela še v tem mandatu Evropskega parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.