Svet
4 ogledov

McCain še vedno brez nasprotnika

Hillary Clinton Reuters Žurnal24 main
Odgovora na največkrat zastavljeno vprašanje še vedno nismo dobili. Demokratska tekma med Obamo in Clintonovo se še naprej bere kot napeta zgodba, ki ji ni videti konca.
Hillary Clinton je Baracku Obami preprečila zmagoslavje. Zmage v Ohiu in Teksasu ter na Rhode Islandu so ji dale prepotreben zagon. Nekateri pričakujejo, da bo Hillary na sodišču iskala možnost, da bi na kongresu demokratske stranke avgusta upoštevali tudi glasove, ki so jih oddali volivci na Floridi.
 

Obama ima prednost

Barack Obama je do zdaj zbral 1477 delegatskih glasov, Hillary Clinton pa 1391.


Prekinjen niz zmag
Po dvanajstih zaporednih zmagah je Obama moral priznati poraz nekdanji prvi dami in senatorki New Yorka. Boj med njima se bo nadaljeval v Wyomingu in Misisipiju, najpomembnejša preizkušnja pa bo 22. aprila v Pensilvaniji.

Vse kaže, da bodo pri demokratih odločilno vlogo prevzeli superdelegati. Izračuni so namreč pokazali, da najverjetneje ne Clintonovi ne Obami ne bo uspelo osvojiti 2025 delegatskih glasov, ki jih potrebujeta za zmago.

Bush bo v sredo tudi uradno podprl McCaina. © Reuters

 

McCain prebil magično mejo
Republikanski kandidat John McCain je tudi uradno postal kandidat republikanske stranke na novembrskih volitvah. Uspelo mu je zbrati več kot 1191 delegatskih glasov, kolikor jih je bilo potrebnih za uradno potrditev nominacije. Podporo mu je izkazal tudi Mike Huckabee , ki se je še potegoval za glasove volivcev. Republikanska stranka se zdaj lahko v miru pripravi na novembrske predsedniške volitve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.