Svet
7 ogledov

McCain zanesljivo, Obama desetič

John McCain Reuters Žurnal24 main
Demokrati na Havajih so največ glasov podelili Obami, ki je tako svoji protikandidatki odščipnil še nekaj glasov. McCain se na svojem zmagovitem pohodu hitro približuje številki 1191 glasov.

Zmagi v Wisconsinu in Washingtonu republikancu Johnu McCainu že zagotavljata predsedniško nominacijo, medtem ko bo Barack Obama kljub deseti zaporedni zmagi moral osvojiti tudi Ohio in Teksas.

Oba zmagovalca Wisconsina sta bila znana po komaj petih odstotkih preštetih glasov. Strankarske volitve so potekale v Wisconsinu, kjer so glasovali člani obeh strank, medtem ko so v Washingtonu svoje glasove oddali republikanci, na Havajih pa demokrati.

Spet McCain in Obama
Senator iz Arizone John McCain je na strankarskih volitvah v Wisconsinu in Washingtonu dosegel dve zmagi in si pribojeval neulovljivo prednost pred Mikom Huckabeejem. Po zmagi je dejal, da zdaj tudi sam verjame, da bo predsedniški kandidat republikanske stranke.


Naslednja postaja Obame in Clintonove je Teksas. © Reuters

 
Deseto zaporedno zmago je dosegel demokratski kandidat Barack Obama . Na strankarskih zborovanjih v Wisconsinu je zmagal z 58 odstotki glasov proti 41 za Hillary Clinton , ki je prvič izgubila doslej zanesljivo veliko prednost pri glasovih belih žensk, saj so se njihovi glasovi razdelili približno na polovico. Na strankarskih zborovanjih na njegovih rodnih Havajih pa je Obama prejel 76 odstotkov glasov proti 24 odstotkom za Clintonovo. Njegova prednost pred Clintonovo pa ni občutna, zato sta oba demokrata usmerjena naprej. Odločilne bodo volitve v dveh večjih zveznih državah – Teksasu in Ohiu.

Dejanja, ne besede
"Spremembe, ki si jih želimo, so še vedno mesece in kilometre proč. Da jih dosežemo, potrebujemo podporo ljudi v Teksasu," je kmalu po zmagi v Wisconsinu dejal Obama. Raziskave pa kažejo, da v Teksasu in Ohiu bolje kaže Clintonovi.

"Ne smemo samo govoriti. Najti moramo rešitve,"
je na zborovanju v Ohiu dejala Clintonova. "Besede so pomembne, a tudi najboljši govori na svetu niso dovolj, če jih ne podpreš z dejanji."

Hillary zmanjkuje časa za preobrat. Zmagi v Teksasu in Ohiu sta ključnega pomena za njeno kampanjo. © Reuters

 
Na možnost, da se novembra na volitvah pomerita McCain in Obama, se je odzval tudi republikanec McCain. "Bomo tvegali zmedeno vodstvo neizkušenega kandidata?" je vprašal. "Skozi vso kampanjo se bom bojeval, da Američani ne bodo podlegli praznemu govorjenju, ki ne obljublja več kot le praznik iz zgodovine," je dodal.

McCainu je odgovoril tudi Obama, ki je opozoril na njegovo podporo Bushevi ekonomski politiki in podaljšanju prisotnosti ameriške vojske v Iraku. "Predstavlja preteklo politiko, mi pa želimo biti stranka prihodnosti," je zatrdil Obama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.