Svet
33 ogledov

"MDS posredno kriv za vojno na Balkanu"

vojna za Slovenijo, tanki, BLOKADA PRI DRAGONJI Žurnal24 main
Mednarodni denarni sklad je posredno kriv za začetek vojne na območju nekdanje Jugoslavije, piše v tajnem internem memorandumu ameriškega inštituta za strateške analite Stratfor iz leta 2009, ki ga je objavil WikiLeaks.

"Zaradi svetovne recesije katerikoli ekonomski podatki v regiji, do katerih je, v primerjavi z drugimi državami, zelo težko priti, so zelo pomembni. Bodite pozorni na delavske, sindikalne in državljanske proteste zaradi krize.

Ne pozabite, varčevalni ukrepi, ki jih je Mednarodni denarni sklad naložil Jugoslaviji, so deloma krivi za tamkajšnji začetek vojne. Spremljati moramo vse podatke o nezadovoljstvu državljanov zaradi gospodarske krize," piše v memorandumu Stratfor, poroča Vecernji.hr.

"BiH je ključ te regije"

Tamkajšnji analitiki tako opozarjajo, da je treba biti pozoren predvsem na Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško. V velikih težavah pa bi se lahko znašla tudi Romunija.

Stratfor med drugim tudi opozarja, naj bodo pozorni predvsem na probleme v bančnem sistemu in da je varnostna situacija na Balkanu zelo zapletena. Glavno vlogo pa pri tem igra Bosna in Hercegovina.

"Najprej morate paziti na varnostno stanje v Bosni in na zahteve etničnih manjših po večji avtonomiji," piše v dokumentu. Nasprotovanje Hrvatov in Bošnjakov je pri tem zelo pomembno.

"Opozarjati nas morate na primere nogometnega nasilja, organiziranega kriminala in karkoli drugega, kar bi lahko opredelili kot etnično nasilje. Bosna je ključ te regije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.