Svet
14 ogledov

Med 1200 ujetimi smučarji tudi Slovenci

Na Novo Zelandijo so se odpravili Mitja Valenčič, Bernard Vajdič, Aleš Gorza, Ja Žurnal24 main
Več kot 1200 smučarjev je zaradi vetra, ki je dosegel hitrost 200 kilometrov na uro, ostalo ujetih na novozelandskem smučišču Mount Hutt. Med njimi tudi člani slovenske moške A-ekipe.

Za slovenskimi in ostalimi smučarji na smučišču Mount Hutt je dolga noč. 24 ur so bili ujeti na smučišču, prenočili so v restavraciji, spali na trdih tleh in v smučarskih dresih ter opazovali, kako zunaj veter piha s hitrostjo najmanj 200 kilometrov na uro. Enako je včerajšnjo noč doživelo 1200 drugih smučarjev (med njimi 300 otrok) in 100 zaposlenih na smučišču Mount Hutt.

Čakanje je bilo kar mučno. Vsi prostori so bili polni ljudi, res je bla dneča. No, mi smo na srečo dobili dober prostor, kjer ni bilo tako veliko ljudi.
Matic Skube

Vsi prostori napolnjeni s smučarji
"Zjutraj smo se tako kot vsak dan odpravili na hrib in že v zgodnjih jutranjih urah je zelo pihalo. Že med treningom je ena izmed sedežnic, ki vozi na vrh smučišča, prenehala delati; kasneje pa še ostali dve. Sicer smo trening opravili nemoteno, če seveda izvzamemo vetrovne razmere. Potem pa je sledila informacija, da je zaradi premočnega vetra cesta do nadaljnega zaprta. Čakanje je bilo kar mučno. Vsi prostori so bili polni ljudi, res je bla gneča," nam je povedal Matic Skube, sicer zmagovalec slaloma na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2007 in udeleženec letošnjih olimpijskih iger.

V nedeljo je na Mt. Huttu padlo en meter suhega snega. V torek je bil prvi snežni dan. Pogoji so bili naravnost fantastični. Suh sneg in sončno vreme. Enake pogoje smo imeli tudi v sredo, ko smo po končanem treningu smučišče preparirali z vodo. V četrtek je Mt. Hutt opoldan zajela vremenska fronta z orkanskim vetrom. Po podatkih uprave smučišča je veter popoldne in zvečer v sunkih dosegal hitrost preko 250 km/h. Trenutno na smučišču dežuje. Vremenska napoved za naslednje dni je zelo obetavna, tako da pričakujemo dobre razmere za trening.
Pavli Čebulj, odgovorni trener za tehnične discipline

Na njihov nadaljnji trening to ne bo vplivalo
Kot nam je dejal Tomi Trbovc s Smučarske zveze Slovenije (SZS), naj bi veter dosegel celo hitrost 250 kilometrov na uro. Zaradi tega so bili prisiljeni za ves promet zapreti 14 kilometrov dolgo cesto brez zaščite, obiskovalci smučišč pa so morali ostati na vrhu.  Moška ekipa je sicer tja odšla na priprave v začetku avgusta, na Novi Zelandiji pa bodo imeli tudi že prve tekme celinskega pokala. V hotel so se vrnili ob 11. uri po njihovem času. "V naslednjih dneh bodo imeli lepše vreme, tako da se nadaljnjega treninga že veselijo. Trening in zmage bodo še boljši, ker bodo oni drveli 250 kilometrov na uro in ne veter," je za konec še nekoliko v šali rekel Trbovc in poudaril: glavno, da so vsi živi in zdravi ter lahko nemoteno nadaljujejo s treningi.

300 otrok vreme ni spravilo v slabo voljo
Osebje, zaposleno na smučišču, je vso noč delalo in zagotavljalo hrano prezebli množici. Eden od vodij smučišča James McKenzie je vreme opisal kot "divje". Med ujetimi so bili tudi številni šolarji, ki so se na smučišča odpravili pod vodstvom učiteljev. Učiteljica Karen McKenzie je sicer dejala, da otrok vreme in prenočitev na trdnih tleh nista spravila v slabo voljo. "Otroci se smejijo. Na neki točki je veter dosegel hitrost 206 kilometrov na uro. Okoli druge ure popoldne so nam rekli, naj gremo v bar in od takrat smo bili tam."

Izziv priti do toaletnih prostorov
Dodala je, da jim je poseben izziv predstavljalo najti pot do toaletnih prostorov. Za opravljanje potrebe so morali oditi iz ene stavbe v drugo, na poti pa se trdno držati vrvi. "Tako da je to (restavracija, op. p.) v bistvu najbolj varen kraj," je ocenila učiteljica.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.