Svet
6 ogledov

Med 41-letnim skrivanjem bil tudi DJ

George Wright
1/7
Reuters
Američan George Wright, ki je pred roko pravice bežal 41 let, si je na Portugalskem ustvaril novo identiteto. Ker je pridobil tudi tamkajšnjo državljanstvo, je malo verjetno, da bi ga izročili Američanom. Objavljamo fotografije njegovega "skrivališča".

68-letni Wright se sedaj imenuje Jose Luis Jorge dos Santos. Ime si je spremenil leta 1991, ko se je poročil z Portugalko in tako pridobil tudi portugalsko državljanstvo, je za AP dejal njegov odvetnik Manuel Luis Ferreira. Slednji je v intervjuju dejal, da so mu novo identiteto priznale oblasti afriške države Gvineja-Bisao, ko so mu te priznale politični azil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Američani si medtem prizadevajo, da bi jim Portugalci izročili omenjenega moškega, ki je bil obsojen na 30 let zapora zaradi ropa in uboja vojnega heroja Walterja Patersona leta 1962. Slednji je moral umreti zaradi pičlih 70 dolarjev. Po sedmih letih pa je pobegnil iz zapora in dve leti zatem še sodeloval pri ugrabitvi letala. S slednjim je nato prispel tudi v Afriko.

Njegov odvetnik pravi, da je Wright prepričan, da lahko preostanek zaporne kazni odsluži na Portugalskem, saj ima tamkajšnjo državljanstvo. Ameriško prošnjo za njegovo izročitev ZDA trenutno obravnava sodišče v Lizboni in odločitev sodišča naj bi bila znana v nekaj dneh.

Bil je tudi DJ in ima dva otroka

Wrighta so portugalske oblasti aretirale v ponedeljek v podeželskem mestu blizu Lizbone. Vse do ponedeljka pa je živel mirno življenje s svojo družino in uspešno skrival svojo mračno preteklost.

Po prihodu v Alžirijo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, se je šest let skrival v Franciji, Španiji, državah severne Afrike in na Portugalskem. Leta 1979 je bil DJ v diskoteki blizu Lizbone in tam je srečal sedanjo ženo Mario do Rosario Valente. Njegov odvetnik ob tem pravi, da je zaradi neurejenih dokumentov na Portugalskem težko našel delo.

Nato je šel v Gvineja-Bisao, sicer nekdanjo portugalsko kolonijo. Tam je skupaj z ženo živel pod prvotnim imenom in bil celo v stiku z ameriškimi diplomati. Nekdanji ameriški veleposlanik je za AP dejal, da je poznal Wrighta, a ni vedel, da je beži pred roko pravice.

Živel mirno življenje blizu Lizbone

V omenjeni afriški državi se je Wright naučil tudi portugalščine, pridobil novo identiteto in osebne dokumente. Nato je lahko mirno prečkal državne meje in na Portugalskem po poroki leta 1991 zaprosil za državljanstvo.

Z ženo sta si tako uredila življenje v obalnem mestu Casas Novas blizu Lizbone. Tam je nekaj časa opravljal priložnostna dela, zaposlil pa se je tudi v lokalni restavraciji in pošti.

Prebivalci omenjenega mesteca pravijo, da ga poznajo kot Jorgea Santosa in predvidevali so, da je Afričan. Nad novico, da se je v njihovi vasi skriva prebežnik, so bili zato šokirani. Wright ima sicer dva otroka. Leta 1986 mu je žena rodila sina Marca, leta 1991 pa hčerko Saro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.