Svet
3003 ogledov

Med izpuščenimi 4-letna deklica, ki je ostala brez družine

izmenjava talcev Izrael Hamas Profimedia
V skladu z dogovorom med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je potekala nova izmenjava ujetnikov. Netanjahu napoveduje, da bodo nadaljevali do zmage.

Gazo je zapustilo 17 talcev, od tega 14 izraelskih državljanov in trije tuji državljani. Izrael pa je potrdil, da so izpustili 39 Palestincev.

Kot je potrdil predsednik ZDA Joe Biden, je med osvobojenimi talci tudi štiriletna ameriško-izraelska deklica Avigail Idan, poroča britanski BBC. Biden je dejal, da je deklica prestala izjemno travmatično izkušnjo. Avigail Idan jje 7. oktobra zbežala iz hiše, kjer je živela s starši. Na ulici so jo našli sosedi in jo skrili, a so jih pripadniki Hamasa našli in vse odpeljali. Starša 4-letne deklice sta bila v napadu Hamasovih pripadnikov ubita.

Nekaj talcev so iz Gaze prepeljali neposredno v Izrael, saj je bila med njimi starejša ženska, ki je potrebovala nujno zdravniško pomoč, je pojasnil Biden. 

Tretji dan premirja med Hamasom in Izraelom se tako uspešno nadaljujejo izmenjave ujetnikov. Gazo je doslej tako skupno zapustilo 40 Izraelcev, število izpuščenih Palestincev pa je zaenkrat še 78, do konca dneva bo predvidoma naraslo na 117.

izmenjava talcev Izrael Hamas | Avtor: Profimedia Profimedia

Želijo podaljšati premirje

Hamas si prizadeva za podaljšanje premirja. Po trenutnem dogovoru je zadnji dan, ko bo še veljalo premirje, ponedeljek. Premirje naj bi želeli podaljšati za dva do štiri dni, kar bi pomenilo izpustitev še 20 do 40 izraelskih talcev, navaja BBC. 

Dogovor, ki je trenutno v veljavi, predvideva izpustitev 50 talcev v obdobju štirih dni v zameno za 150 palestinskih zapornikov. 

Izraelska stran se na to še ni odzvala. V preteklih dneh so dejali, da bi lahko podaljšali premirje, če bi Hamas izpustil najmanj deset talcev na dan. 

Netanjahu v Gazi: Nadaljevali bomo do zmage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje: uničiti Hamas, vrniti vse talce, ki so jih 7. oktobra zajeli palestinski borci, in zagotoviti, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu.

"Nič nas ne bo ustavilo in prepričani smo, da imamo moč, voljo in odločenost, da dosežemo vse cilje vojne, in to bomo tudi storili," je povedal in državljanom Izraela sporočil, da bodo nadaljevali do zmage, poroča britanski BBC.

Izraelska vojska je 7. oktobra v odgovor na krvavi napad Hamasa in palestinskega Islamskega džihada na Izrael, sprožila silovito ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih skoraj 15.000 ljudi, med njimi več kot 6000 otrok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:32 29.november 2023.

    Netanjahu v Gazi: Nadaljevali bomo do zmage. Ta zmaga ima tudi drugo plat in ta druga plat pa ima ime "GENOCID"

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 21:19 26.november 2023.

    Smrt usranim židom!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 20:50 26.november 2023.

    Hitler je imel glede usranih židov popolnoma prav. Škoda ker ni zaključil svojega dela!