Svet
5 ogledov

Med konico eksplozija, umrlo vsaj 55 ljudi

Sirija
1/3
Reuters
Damask sta danes med jutranjo prometno konico stresli siloviti eksploziji, ki sta po navedbah sirske televizije zahtevali vsaj 55 smrtnih žrtev.

Po poročanju sirske državne televizije so "teroristi" napad na cesti v četrti Kazaz izvedli sredi prometne konice, ko so bile ulice polne ljudi na poti v službo in otrok na poti v šolo. Na posnetkih je videti zoglenela trupla, razbitine avtomobilov in črn dim, ki se dviga nad njimi.

Po dosedanjih podatkih je življenje izgubilo najmanj 55 ljudi, 372 je ranjenih, poroča BBC. 

Sirski observatorij za človekove pravice je po drugi strani sporočil, da je bila tarča napadov zgradba sirske vojaške obveščevalne službe. Natančnih podatkov o žrtvah in ranjenih za zdaj še ni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirski nacionalni svet pa je za napad obtožil režim predsednika Bašarja al Asada. Kot je izjavil član vodstva sveta Samir Našar, režim poskuša z napadi poslati dve sporočili: želi povedati mednarodnim opazovalcem, da so ogroženi, in podkrepiti svoje trditve, da v Siriji delujejo teroristične skupine in Al Kaida.

Vodja opazovalcev za las ušel smrti

Po poročanju sirske televizije je prizorišče napadov obiskal vodja opazovalcev ZN, norveški general Robert Mood, ki se je v sredo tudi sam za las izognil napadu. V eksploziji bombe, ki je odjeknila, ko je mimo peljal konvoj z opazovalci, je bilo ranjenih deset sirskih vojakov iz njihovega spremstva.

Mood je danes pozval h končanju prelivanja krvi v Siriji. "To je še en primer trpljenja, ki ga spričo nasilja preživlja sirski narod," je dejal norveški general. "Mi, svetovna skupnost, smo tukaj s sirskim ljudstvom in pozivamo vse v Siriji in zunaj nje, naj pomagajo ustaviti to nasilje," je dodal.

Zadnji večji napad v Damasku se je zgodil 27. aprila. Takrat je v samomorilskem napadu pred mošejo umrlo 11 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.