Slovenija
29 ogledov

Kopanje je lahko nevarno

Čukovo barje. Iztok Golob
V vročih poletnih dneh si številni privoščijo osvežujoč skok v vodo. Da bo ta res le osvežujoč in ne tudi nevaren, je potrebno upoštevati nekatere nasvete.

Preden se podamo v vodo, ne glede na to, ali gre za naravna kopališča ali bazene, se vedno prepričajmo, kakšna je voda. Pred skokom v vodo moramo vedno preveriti njeno globino, priporočljivo pa je tudi, da je prvi skok v vodo na noge. Zelo nevarna je motna voda v jezerih in ribnikih, kjer so na dnu lahko skale, smeti, veje ali razbito steklo. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) zaradi skoka na glavo vsako leto v bolnišnico sprejmejo 17 ljudi. Polovica jih utrpi poškodbe glave, četrtina pa poškodbe vratu.

Ne precenjujte svojih sposobnosti

Nikoli ne precenjujmo svojega plavalnega znanja in se ne oddaljujmo preveč od obale, preden se sploh podamo v vodo pa je priporočljivo preveriti tudi njeno temperaturo in si vzeti čas za prilagajanje. Pred in med rekreacijo v vodi ni priporočljivo piti alkohola, prav tako pa se v vodo ne podajajmo s praznim ali polnim želodcem.

Kopajte se le v za to primernih vodah. Predvsem pri naravnih kopališčih se moramo prepričati, da voda ni preveč onesnažena, saj se v nasprotnem primeru lahko okužimo. Najpogostejše so glivične in virusne kožne okužbe ter vnetje sluhovoda.

Upoštevajte navodila!

Na kopališčih vedno upoštevamo navodila in se gibljemo znotraj označenega območja, v primeru nenadnega poslabšanja vremena pa moramo nemudoma zapustiti vodo.

V času kopanja nevarnost ne preži le v vodi, ampak tudi zunaj nje. Pred nepridipravi zato vedno zavarujte svoje premoženje in če je le mogoče, vrednejše stvari pustite doma.

Komentarjev 1
  • R1789 08:46 04.avgust 2012.

    Ali ne mislite: ne precenjujte svojih plavalnih sposobnosti. Če bi jih podcenjevali, bi plavali v varnih razmerah!