Svet
0 ogledov

Med najbolj problematičnimi Poljska

05102007_ustavna_pogodba_eu_epa Žurnal24 main
Na neformalnem srečanju v Lizboni se bodo sestali evropski voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, ki naj bi dosegli dogovor o novi reformni pogodbi.

Novo reformno pogodbo so pripravili pravni strokovnjaki Evropske unije in naj bi nadomestila zavrnjeno ustavno pogodbo. Čeprav se je večina vsebine iz ustavne pogodbe z nekaterimi novostmi in popravki ohranila, pa bo nova pogodba bistveno manj pregledna in razumljiva, kot bi bila ustavna pogodba. Skupaj z vsemi protokoli in deklaracijami ima približno 250 strani. Med odprtimi stvarmi je najbolj problematična zahteva Poljske za stalno mesto pravobranilca na Sodišču Evropskih skupnosti.

Doseči dogovor o končnem besedilu nove pogodbe Evropske unije je izziv, s katerim vas soočam na srečanju v Lizboni, je vse evropske voditelje, med njimi predsednika vlade Janeza Janšo, pozval predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates v uradnem vabilu na neformalni vrh v četrtek in petek v Lizboni. Institucionalna in ekonomska prenova sta ključni za evropsko prihodnost, zato se bodo poleg pogodbe voditelji posvetili tudi lizbonski strategiji za rast in zaposlovanje, je zapisal.

"Ne" ustavni pogodbi, ki naj bi zagotovila prenovo Evropske unije, je v povezavi sprožil veliko krizo, sledilo je obdobje premisleka, nato pa je evropski vrh junija letos vendarle dosegel preboj. Dogovor na prihajajočem neformalnem vrhu bi bil prvi konkreten korak k uveljavitvi nove pogodbe, a tudi "mrtvo" ustavno pogodbo so sprejele in podpisale vse članice Unije, nato pa se je zataknilo v procesu ratifikacije.

Evropska komisarka za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo Margot Wallström je zato države oziroma nacionalne parlamente pozvala, naj po podpisu nove pogodbe proces ratifikacije začnejo približno istočasno, najbolje sredi pomladi prihodnje leto, saj bi takšen usklajen pristop po njenem okrepil zavedanje med državljani o evropskih zadevah. K dogovoru je ministre pozval tudi portugalski premier Jose Socrates. Institucionalna in ekonomska prenova sta ključni za evropsko prihodnost, zato se bodo poleg pogodbe voditelji posvetili tudi lizbonski strategiji za rast in zaposlovanje, je zapisal v vabilu na vrh.

Da bi se EU lahko učinkovito pripravila na izzive v globaliziranem svetu, bodo voditelji razpravljali tudi o dokumentu z naslovom Evropski interes: Uspevati v času globalizacije, ki ga je na začetku meseca predstavila Evropska komisija. V njem po eni strani poudarja potrebo po nadaljnjih reformah, čeprav gre gospodarstvu EU dobro, po drugi strani pa izpostavlja tako imenovano zunanjo dimenzijo lizbonske strategije, ki jo je treba okrepiti. "Hočemo, da se drugi odprejo. Izziv je zaščita brez protekcionizma," je ob razgrnitvi dokumenta poudaril predsednik komisije Jose Manuel Barroso.

Britanci hočejo britanske izjeme

Britanci so si zagotovili odstopanje od nekaterih določil pogodbe. © EPA

 
Na vrhu bo predvidoma prvič sodeloval britanski premier Gordon Brown , ki je bil prejšnji teden po srečanju z Barrosom zelo previden glede dogovora o končnem besedilu nove pogodbe. Če v novi pogodbi ne bodo ohranjene britanske izjeme, bom preprečil dogovor, ali pa bodo o pogodbi odločali Britanci na referendumu, je dejal.

Na junijskem vrhu EU si je London, tedaj še pod taktirko nekdanjega premierja Tonyja Blaira , izbojeval odstopanje od nekaterih določil pogodbe na področju pravosodja in notranjih zadev, pa tudi to, da evropska listina o temeljnih pravicah, ki bo del pogodbe, za Veliko Britanijo ne bo pravno zavezujoča.

Poljska bo po pričakovanjih v pogajanjih o pogodbi omenila ne le mehanizem Joanina, temveč tudi zahtevo za mesto stalnega generalnega pravobranilca na Sodišču Evropskih skupnosti.

Bolgarija lahko sproži vprašanje zapisa skupne evropske valute evro, Avstrija pa vpisovanje tujih študentov na svoje univerze. Italija je nezadovoljna s številom poslancev, ki naj bi jih imela v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta.

Slovenskega premierja Janeza Janšo bosta na vrhu spremljala zunanji minister Dimitrij Rupel in državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič . Pred začetkom neformalnega zasedanja bo potekal tripartitni socialni vrh, na katerem bosta sodelovala Janša in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.