Svet
8 ogledov

Med nasilneži tudi osemletniki

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na Severnem Irskem že tretjo noč potekajo spopadi med irskimi katoliki in britanskimi protestanti. Na tamkajšnjo policijo so kamenje metali tudi osemletniki.

V skupini severnoirskih nacionalistov, ki so v noči iz torka na sredo zažigali avtomobile in se spopadali s policisti, tudi otroci stari med osem in deset let.

Napadi že četrto noč

Severnoirska policija se je morala s protestantskimi demonstranti spopadati že četrto noč. Od 12. julija je bilo v spopadih ranjenih že več kot 80 policistov.

Geri Donegan, ki živi v severnem delu Belfasta, je dejal, da je moral iz rok osnovnošolcev jemati kamenje, ki je bilo namenjeno policistom.

Ob tem je dejal, da je prizor zaradi velikega števila otrok "spominjal na Disneyland za nasilneže".

Najhujši spopadi so se dogajali v katoliškem delu severnega Belfasta, skozi katerega vsakega 12. julija poteka parada pripadnikov protestantov.

Otroci se verske vojne na Severnem Irskem niso udeleževali niti v najbolj nemirnih letih v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Britanski premier David Cameron je že obsodil nasilje in ga označil za nesprejemljivega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.