Svet
13 ogledov

Med pogrebom streljali na žalujoče

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Pogrebov 88 žrtev petkovih protestov se je danes udeležila velika množica, ki je zahtevala padec režima. Združeni narodi, Evropska unija in več držav je obsodilo petkovo nasilje sirskih varnostnih sil.

"Bašar Al Asad, ti izdajalec. Dolgo živi Libija, dol z Bašarjem," so vpili protestniki, ki so se zbrali na pogrebu v vasi Izra'a. Po poročanju prič so varnostne sile v Doumi, predmestju Damaska, streljale na udeležence protestnikov s pravimi naboji in ranile tri ljudi. Neka druga priča, pa je opisala, da so pogrebniki zapustili krste in zbežali v zavetje, ko so slišali strele.

Nasilje je nesprejemljivo
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je obsodil stalno zatekanje sirskih oblasti k nasilju nad miroljubnimi protestniki, ki izražajo nezadovoljstvo z režimom predsednika Bašarja Al Asada, in pozval k njegovemu takojšnjemu prenehanju. Nasilje sta obsodili tudi Velika Britanija in Francija, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek pa je nasilje označil za nesprejemljivo ter pozval k izpustitvi vseh političnih zapornikov.

Obama obsodil "nezaslišano" nasilje
Predsednik ZDA Barack Obama je Sirijo obtožil "nezaslišanega" nasilja nad demonstranti. To kaže, da z odpravo izrednih razmer režim ni mislil resno, je v izjavi zapisal Obama in Al Asada obtožil, da za nastali položaj krivi zunanje dejavnike. "Namesto da bi poslušal svoje ljudstvo, predsednik Al Asad krivi druge, medtem pa skuša pridobiti pomoč Irana pri zatrtju sirijskih državljanov z enakimi brutalnimi taktikami, ki so jih uporabili njegovi iranski zavezniki," je Obama spomnil na nasilno zatrtje protestov v Iranu.

ZDA Sirijo obtožujejo, da sponzorira terorizem in že izvaja sankcije proti Damasku, a v Washingtonu so vse glasnejši pozivi po še ostrejšem odnosu do te bližnjevzhodne države, ki naj bi bila del zavezništva z Iranom, Hezbolahom v Libanonu, Hamasom na območju Gaze in drugimi skupinami, ki nasprotujejo miru z Izraelom.

Umrlo 88 ljudi, več sto je ranjenih
Na protestih, ki se jih je po Siriji udeležilo več deset tisoč ljudi, so se varnostne sile odzvale s solzivcem in streli. Na najbolj krvav dan protestov, ki so se začeli pred približno petimi tedni, je po trditvah aktivistov in prič umrlo 88 ljudi, več sto je bilo ranjenih. Največ smrtnih žrtev naj bi bilo v vasi blizu mesta Dera na jugu in v predmestju prestolnice Damask.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.