Svet
44949 ogledov

Med poletom prišlo do izrednega dogodka

ameriška vojaška letala med vajami v Južni Koreji Profimedia
Ob zahodni obali Južne Koreje je strmoglavilo ameriško vojaško letalo F-16. Pilot se je izstrelil iz letala. Drugi tak primer v manj kot dveh mesecih.

Iz ameriškega vojaškega oporišča Kunsan v Južni Koreji so danes sporočili, da je med poletom prišlo do izrednega dogodka in da se je pilot pred strmoglavljenjem letala ob približno 8.41 zjutraj po krajevnem času (0.41 po srednjeevropskem času) izstrelil iz letala. Kakih 50 minut kasneje so pilota živega potegnili iz Rumenega morja.

Ameriška vojska je v izjavi za javnost pozdravila tesno sodelovanje z Južno Korejo med reševalno akcijo. Sporočili so še, da se bodo zdaj osredotočili na iskanje letala, podrobnosti o incidentu pa bodo sporočili šele po končani preiskavi.

Gre že za drugo strmoglavljenje ameriškega lovca med poletom nad Rumenim morjem v manj kot dveh mesecih. 11. decembra lani je nad morjem med Korejskim polotokom in Kitajsko med vadbenim poletom strmoglavilo vojaško letalo F-16 iz iste eskadrilje. Tudi takrat je pilot preživel.

ZDA imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Friderik1950 09:47 31.januar 2024.

    Na letalonosilkah po večini črnci šraufajo avijone, pol pač je kot je.

  • Francs 09:20 31.januar 2024.

    Si Ukrajinci še tako goreče želijo F16 ?

  • leonardo 09:15 31.januar 2024.

    Američani imajo od orožja in avionov samo še staro šaro, ki jo je treba prodati Evropejcem in uporabiti v vojnah ( ki jih kar naprej ponujajo) vzhodu. Ko bodo to pokupili in bo skladišče takšno in drugačno prazno, bodo moderno ...prikaži večo orožje kupili od Rusov.