Svet
51 ogledov

Med posegom bolnik posnel neslane šale na svoj račun

Presaditev ledvic EPA
Pacient, ki so mu v ordinaciji opravljali kolonoskopijo, je pozabil izključiti snemalnik mobilnega telefona. Po posegu je imel kaj slišati! Zdravnike je tožil in dobil lepo denarno odškodnino.

Moški iz Virginije je čakal na kolonoskopijo, pregled debelega črevesja, za kar so mu v ambulanti dali anestezijo. Morda je zato doplačal; v našem zdravstvu takšen poseg traja v budnem stanju pacienta.

Kot piše Washington post, je pacient pred samim posegom snemal nasvete zdravstvenega osebja, kako naj se obnaša naprej in na kaj naj bo pozoren. Preden je zaspal, je pozabil izključiti snemalnik mobilnega telefona.

Nasvete zdravnikov je poslušal doma, za tem pa slišal, kakšne neprimerne opazke so letele na njegov račun med tem, ko mu je zdravstveno osebje skozi zadnjično odprtino pregledovalo debelo črevo. 

Ugibanja glede spolne usmerjenosti

Le po petih minutah pogovora z njim me je prijelo, da bi ga udarila,” je glede spečega pacienta komentirala zdravnica. Enemu od asistentov je svetovala, naj pazi glede njegovega izpuščaja, da se ne bi okužil. “Morda dobiš sifilis na roki,” se je šalila zdravnica in dodala “šaljivo vprašanje”, da morda človek trpi zaradi ebole ali tuberkuloze na svojem spolovilu. Na posnetku je nato slišati smeh prisotnega zdravstvenega osebja.

Eden izmed prisotnih je pacienta na mizi imenoval za retardiranca, nato so sledila ugibanja glede njegove spolne usmerjenosti. Spraševali so se, ali je gej, pri čemer je zdravnica komentirala, da pozna homoseksualce, ki imajo “več v hlačah”, kot ta bolnik.

Med posegom so se smejali še njegovemu pretiranemu zaupanju nasvetom, ki jih zdravniki dajejo ljudem preko spleta.

Zadoščenje in denarna odškodnina

Moški se je odločil posnetke javno objaviti; po objavi je zdravnica dobila odpoved, pacient pa je med drugim dobil še opravičilo ambulante in 500 tisočakov odškodnine.

To je precedens. S takšnim primerom se še nikoli nisem srečal,” je po odločitvi sodišča za omenjeni medij povedal odvetnik, ki je zastopal pacienta.

Komentarjev 2
  • antitrust 19:03 24.junij 2015.

    Pri nas pa, če bi snemal bi dobil 2 leti zapora.Pa še zdravniška zbornica bi svetovala zdravnikom tožbo. Da o informacijski pooblaščenki sploh ne začnem...

  • Papaja Popi 18:45 24.junij 2015.

    Tudi pri nas bi bilo dobro snemati