Svet
830 ogledov

Med posiljenimi tudi štiriletnica

Begunci v Grčiji
Mnoge mladoletne prosilke za azil so prisiljene v prostitucijo, bodisi za preživetje, bodisi, da poplačajo dolgove tihotapcem. Iz prenaseljenih begunskih centrov v Grčiji poročajo tudi o številnih primerih spolnih zlorab in posilstev.

"Rekla sem si: 'Poglej se - prišla si v Evropo, kaj je bil tvoj cilj? Tega ne počnem zato, ker bi mi bilo všeč, ampak zato ker nimam denarja, nimam izbire." To so po pisanju britanskega Independenta besede ene od mnogih mladoletnih begunk v Grčiji, ki so prisiljene v prostitucijo, da bi preživele.

Študija, ki so jo naredili na Harvardski univerzi, opozarja na "naraščajočo epidemijo" seksualnega izkoriščanja in zlorab v državi, kjer je na podlagi sporazuma med EU in Turčijo nastanjenih  okoli 62 tisoč prosilcev za azil.  

"Imeli smo primer štiriletne deklice, ki je bila posiljena," je raziskovalcem po navedbah Independenta povedal psiholog v begunskem kampu v Atenah. 

Nimajo se kam obrniti

Begunci v Grčiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Navedeni primer je prijavila njena mama, a humanitarni delavci opozarjajo, da se žrtve pogosto nimajo kam obrniti, saj so bodisi ujete v kampu, pogosto skupaj s storilci, bodisi preveč prestrašene, da bi se obrnile na policijo. Poleg tega primanjkuje strokovnjakov, ki se s tem področjem ukvarjajo.

Begunski otroci so tako soočeni s tveganjem, da bodo spolno zlorabljeni, na kraju, ki bi jim moral nuditi varnost in zaščito. 

"Moški iz neke 'mafijske' skupine, je vprašal sedemletno deklico v šotoru, če se bo igrala igrico na njegovem telefonu, nato pa je zaprl šotor," je zdravnik povedal raziskovalcem. "Opisala je, da je bila spolno zlorabljena."

Malo prijav

Raziskovalci ocenjujejo, da se o posilstvih in spolnih zlorabah premalo poroča, zaradi strahu pred maščevanjem ali stigmatizacijo, administrativne ovire pa preprečujejo, da bi se lahko žrtev hitro umaknila pred storilcem.

Humanitarni delavci so posvarili tudi pred nevarnostjo samopoškodovanj in povečanja števila poskusov samomorov v prenaseljenih kampih. 

Tihotapci v Grčiji, Italiji in drugje po Evropi pogosto silijo begunce, vključno z otroci, v prostitucijo, da bi poplačali "dolgove", migranti pa poročajo tudi o "seksu za preživetje", s katerim plačujejo hrano, prenočišče ter zbirajo denar, da bi zapustili Grčijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • MihaPu 13:49 21.junij 2017.

    Blizu so muslimanske države od koder prihajajo, zakaj jih one ne vzamejo in poskrbijo za boljšo varnost v tem primeru? Jih sploh ne rabimo tukaj v EU, sicer žalosten dogodek in mi je zelo žal te deklice zaradi mohamedovih pedofilov.

  • jakec1575 21:25 20.junij 2017.

    Vsaj otroke bi lahko zascitili in njihove matere.

  • jakec1575 21:25 20.junij 2017.

    Sram nas je lahko, vseh skupaj. tudi tako nastajajo teroristi. in prav imajo. na Evropskih tleh ne znamo narediti reda in organizirati varno 62000 ljudi tako, da ne prihaja do kriminalnih dejanj.