Svet
10 ogledov

Med pričanjem bruhal

Oscar Pistorius EPA
Šesti dan sojenja paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu je na prostor za priče stopil patolog. Zaradi njegovega pričevanja je Pistorius v dvorani bruhal.

Šesti dan sojenja Oscarju Pistoriusu se je začel z manjšo zamudo, saj sta tako tožilstvo kot obramba od sodnice zahtevala, naj ugasne kamere, medtem ko bo na prostoru za priče patolog. Profesor Gert Saayman je namreč predstavil izsledke obdukcije pokojne Reeve Steenkamp. Poudarila je, da ni potrebe po tem, da javnost seznanijo z "zelo osebnimi" ugotovitvami obdukcije, ki bi lahko "ogrozile dostojanstvo pokojne" ter vplivale na njene domače in prijatelje, če bi jih objavili.

Saayman je sodnici razkril podatke o številnih strelnih ranah, ki jih je utrpela Steenkampova. Pistorius je med njegovim pričanjem zmajeval z glavo. Ko je Saayman opisal, kako je krogla vstopila v možgane Steenkampove, pa Pistorius ni več zdržal in je v sodni dvorani večkrat bruhal.

Uporabljal posebne krogle

Saayman je dejal, da je Pistorius uporabljal krogle, ki so bile narejen tako, da so nemudoma povzročile občutne poškodbe. Strelne rane je imela na desni strani temena, desni roki in desnem boku.Poškodbe glave so bile usodne, vendar pa je nemogoče reči, ali je Reeva umrla takoj ali ne.

Obdukcija je pokazala tudi, da je Steenkampova dve uri pred smrtjo jedla, kar se ne sklada s Pistoriusovim opisom dogodka. Pistorius je namreč rekel, da sta zaspala okoli 22. ure, nesrečni dogodek pa se je zgodil okoli 3. ure ponoči.

Brez citiranja

Sodnica je predstavnikom medijev, ki spremljajo proces, dovolila povzeti besede patologa, ne pa jih neposredno prenašati. Za proces velja veliko zanimanje medijev, zato veljajo posebna pravila. Dogajanje v sodni dvorani namreč lahko snemajo, z izjemo tistih prič, ki niso javne osebnosti in ki izrazijo željo, da njihove fotografije ne pridejo v medije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.