Svet
16 ogledov

Med raketami v akcijo še komandosi

Izraelski komandosi Profimedias
Izraelski komandosi so se ponoči na obali Gaze spopadli s pripadniki Hamasa. Medtem svet poziva sprti strani, naj pospravita orožje. Ena najbolj krvavih noči.

S podporo letalskih sil so izraelske elitne kopenske enote prvič doslej napadle točko na severu Gaze, od koder so Hamasovci na Izrael v minulih dneh izstreljevali rakete daljšega dosega.

Hamasovci pa se Izraelcem niso pustili in so v spopadu po uradnem poročanju izraelske strani lažje ranili štiri komandose, ki so jih kolegi nato evakuirali. Izstrelitvena točka naj bi bila vseeno uničena. Ubiti naj bi bili tudi štirje pripadniki Hamasa.

Hamas pa trdi, da so izraelske komandose še pravočasno opazili in jih presenetili, tako da so jim z napadom nanje preprečili, da bi se sploh izkrcali na obali.

Napad komandosov pa je le ena od operacij izraelske vojske v zadnjem dnevu spopadov. Ponoči so namreč z letali znova silovito bombardirali cilje v Gazi in po poročanju Al Jazeere ubili 52 Palestincev. Tako je bilo v napadu na hišo policijskega poveljnika v mestu ubitih 18 ljudi, kar je bil najsmrtonosnejši napad v zadnjem izbruhu nasilja. Vsi mrtvi naj bi bili člani družine lokalnega poveljnika policije, ki je bil v napadu tudi sam ranjen in je v kritičnem stanju.

Hamas je odgovoril z največjo salvo raket na Tel Aviv, vendar je izraelski raketni ščit preprečil večjo škodo. Izraelce naj bi sicer intenziteta Hamasovih raketnih napadov precej presenetila. 

Ruševine v Gazi | Avtor: EPA EPA
Hkrati izraelska vojska z letali nad Gazo trosi letake, v katerem civiliste poziva, naj se umaknejo stran od Hamasovih operativnih centrov, saj da bodo kmalu trarča napadov. Med drugim ciljajo podzemna izstrelišča raket.

Tudi Izraelci ponoči v zaklonišča

Hamas je sicer tudi ponoči nadaljeval z obstreljevanjem ciljev v Izraelu, tako so se sirene oglasila širom po državi, tudi na letališču Ben Gurion pri Tel Avivu. Rakete so dosegle tudi Hebron in Betlehem, a naj ne bi povzročile žrtev.

Izrael še ne izključuje kopenskega vdora v Gazo, v ta namen je že vpoklical okoli 20.000 rezervistov. Po izbruhu najnovejšega nasilja, ki ga je sprožila ugrabitev in smrt štirih najstnikov, treh Izraelcev in enega Palestinca, je po podatkih palestinske strani umrlo 149 ljudi, od tega velika večina civilistov. Izraelci so izvedli že 1.320 napadov na "vojaške tarče" v Gazi.

Na izraelski strani pa nobena od skupno 800 Hamasovih raket še ni terjala smrtnih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.