Svet
5 ogledov

Med reševanjem umrlo 34 talcev

alžirska vojska Reuters
V napadu alžirske vojske na prizorišče, kjer so islamisti zajeli skupino talcev, naj bi bilo ubitih 34 talcev, 26 pa je rešenih, je sporočila mavretanska tiskovna agencija ANI, ki je v stikih z ugrabitelji.

Mediji, ki navajajo izjave skrajnežev, poročajo, da je bilo v napadu ubitih tudi 14 ugrabiteljev. Po poročanju Reutersa je alžirska vojska napadla vozilo skrajnežev in pri tem ubila šest tujih talcev in osem ugrabiteljev. 180 Alžircem naj bi uspelo zbežati. Ameriška tiskovna agencija AP pa poroča, da je vojakom uspelo osvoboditi sedem tujih talcev.

Britanske varnostne sile trdijo, da so Alžirci s helikopterjev "streljali na vse, kar se je premikalo".

Uradnih informacij o žrtvah še ni, zato se poročanja o napadu in številu mrtvih razlikujejo.

Alžirija naj bi zavrnila tako britansko kot ameriško vojaško pomoč. Britanski premier David Cameron je kontaktiral svojega alžirskega kolega in izrazil "zaskrbljenost nad resnostjo situacije“. Japonska je Alžirijo celo zaprosila, naj ustavi operacijo, saj "ogrožajo življenja“.

Število žrtev in osvobojenih neznano

Alžirska vojska je sicer končala operacijo reševanja. Minister za informiranje Mohamed Said je v prvem uradnem komentarju od začetka operacije še dejal, da ne more povedati konkretnih številk.

Dodal je, da so pomembnemu številu teroristov, ki so hoteli zbežati v sosednjo državo, to preprečili. Najbliže kraju dogajanja - odročnem plinskem polju In Amenas na jugovzhodu Alžirije - je sicer Libija. Po poročanju tiskovne agencije APS je osvobodila 600 alžirskih talcev in štiri tuje.

Tiskovni predstavnik skupine "Podpisniki s krvjo", ki je prevzela odgovornost za zajetje talcev, pa je sporočila, da je bilo med operacijo alžirske vojske ubitih 34 tujih talcev, sedem pa je še živih.

Said je dejal, da je zajetje talcev delo "multinacionalnega terorista", ki želi vplesti Alžirijo v konflikt v sosednjem Maliju, destabilizirati Alžirijo in uničiti njeno gospodarstvo.

Kot so zatrdili islamisti, so želeli z napadom kaznovati Alžirijo. Ta je namreč svoj zračni prostor odprla za francoska letala, ki napadajo islamske upornike v sosednjem Maliju. Kriza s talci je tako Alžirijo povlekla v konflikt v Maliju. Islamisti sicer zahetvajo umik Francozov iz Malija.

Said je še dodal, da so v stalnem stiku z državami, od koder prihajajo talci, in da jih seznanjajo z razmerami.

Alžirske delavce spustili na prostost

Teroristi so v sredo zjutraj ubili Alžirca in Britanca ter ranili šest ljudi. Zajeli so 41 tujih talcev – med njimi so po doslej dostopnih podatkih Američani, Irci, Britanci, Norvežani in Japonci. V kompleksu je bilo tudi več sto alžirskih delavcev, ki so jih teroristi čez dan spustili na prostost.

Med talci, ki so jih isti dan v Alžiriji zajeli islamski skrajneži, je tudi sedem Američanov. Ameriški obrambni minister Leon Panetta je zagotovil, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da opravijo z napadalci.

Plinski kompleks nadzorujejo britansko podjetje BP, norveško podjetje Statoil, državno podjetje Alžirije Sonatrach in japonsko podjetje JGC Group.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.