Svet
436 ogledov

Med Rusijo in Ukrajino spet vre

konflikt Rusija Ukrajina Epa
Nato poziva Rusijo, naj preneha krepiti vojaško prisotnost ob Ukrajini. Rusija je v zadnjih tednih na ukrajinske meje namestila več tisoč bojno pripravljenih enot.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes pozval Rusijo, naj ustavi krepitev vojaške prisotnosti ob meji z Ukrajino in preneha podpirati proruske separatiste na vzhodu te države. O zaostrenih razmerah na območju se je danes v Bruslju pogovarjal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo.

"Znatna vojaška krepitev Rusije je neutemeljena, brez razloga in močno zaskrbljujoča," je na novinarski konferenci po srečanju z ukrajinskim ministrom dejal Stoltenberg. Rusija mora po njegovih besedah ustaviti nameščanje vojakov okrog Ukrajine, prenehati s provokacijami in zaostrovanjem. Poudaril je, da je Rusija v zadnjih tednih na ukrajinske meje namestile več tisoč bojno pripravljenih enot. To je največje kopičenje ruskih enot od nezakonite priključitve Krimskega polotoka leta 2014, je opozoril.

"Pri Rusiji ni mogoče ničesar izključiti"

Kuleba je medtem Nato pozval, naj se ne pusti znova presenetiti Rusiji in naj Ukrajini zagotovi "zelo konkretno podporo". Po njegovem prepričanju se je treba izogniti napaki iz leta 2014, ko je Rusija sprožila hitro akcijo tako na vzhodu Ukrajine kot na Krimu, medtem ko je "velik del Zahoda razmišljal o odzivu". "Pri Rusiji ni mogoče ničesar izključiti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V zadnjem času se krepi zaskrbljenost zaradi znova razplamtele krize na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o okrepljenih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, medtem ko Rusija ob meji krepi prisotnost svoje vojske. Kijev, ki se boji, da Rusija išče izgovor za napad nanjo, trdi, da je Rusija na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, in ob meji na vzhodu Ukrajine, namestila že okrog 80.000 svojih vojakov.

Rusi pravijo, da gre za vajo

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu medtem trdi, da je Rusija svoje enote namestila na svojih zahodnih mejah zaradi urjenja njihove vojaške pripravljenosti v odgovor na vojaške dejavnosti Nata, ki ogrožajo Rusijo. Povedal je, da so enote pokazale polno pripravljenost in da se bo vojaška vaja končala v dveh tednih.

Kuleba je o razmerah še danes spregovoril na zasedanju komisije Nata, pristojne za odnose med zavezništvom in Ukrajino, srečal pa se je tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki se danes prav tako mudi v Bruslju.

Blinken je izpostavil zaskrbljenost ZDA zaradi ruskega stopnjevanja napetosti "preko agresivne retorike in dezinformacij, vse več kršitev prekinitve ognja in premikanja enot," je povedal njegov tiskovni predstavnik Ned Price. Blinken je tudi zagotovil trdno podporo ZDA suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter obljubil, da bodo v zavezništvu govorili o njenih prizadevanjih za članstvo v Natu, kateremu sicer vse članice niso naklonjene, poroča AFP.

Stoltenberg je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prav tako zagotovil, da je podpora Nata suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine neomajna. O tem, kdaj bi se lahko Ukrajina pridružila zavezništvu, pa bo odločil Nato in ne Moskva, je dejal. "Nihče drug se nima pravice vmešavati in posredovati v tem procesu," je poudaril po poročanju agencije Reuters. "Rusija poskuša vzpostaviti nekakšno območje vpliva, na katerem poskuša odločati o tem, kaj lahko počnejo sosede," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.