Svet
6 ogledov

Med trgovino in pravico

1/2
Žurnal24 main
Sarajevo. V BiH po aretaciji Mladića kljub grenkobi prevladuje občutek zadoščenja. Beograd. Srbija: “Sodelujemo s Haagom in želimo v EU.” Radikalci ščuvajo na proteste.

 

Ozadje. “Za Mladića sem mislil, da je mrtev, in zdaj z rezervo opazujem, ali je res še živ. Če je temu tako, mu želim, da bi živel sto let,” je včerajšnjo aretacijo najbolj iskanega haaškega obtoženca grenkobno komentiral Mehmedalija Alić, ki je v Srebrenici izgubil 27 sorodnikov. Te dni končuje knjigo Huda jama, prav včeraj pa je izvedel, da se mora njegov gluhonemi nečak z gluhonemo materjo – živita v Bosni – izseliti; njemu samemu pa po 36 letih delovne dobe grozi odpoved. “To je moj svet iz dneva v dan. Kruto. Mladić pa je v njem živ-mrtev,” je sklenil pretreseno.

Oglas za originalno tiralico za Mladićem je bil na Bolhi včeraj na voljo za 120 evrov. (Foto: Reuters)

 

Zadoščenje za žrtve
“To je dolgo pričakovana novica, sicer z grenkim priokusom iz dveh razlogov: ker bi to lahko storili veliko prej in ker je bilo storjeno zaradi trgovine z Brusljem. Srbija je naredila vse za pridobitev statusa države kandidatke za članstvo v Evropsi uniji (EU). In kot vemo, je bilo najnovejše poročilo haaškega tožilca Brammertza slabo,” je odzive iz Bosne in Hercegovine (BiH) za Žurnal24 strnil odgovorni urednik sarajevskega tednika Dani Senad Pećanin. “Aretacija je zadoščenje za sorodnike žrtev zločina. Na sojenju se bo pokazalo tudi, da je mednarodna skupnost s priznanjem Republike srbske genocid in zločine honorirala,” je kritičen Pećanin. Pričakuje tudi, da se bo še enkrat pokazalo, da je imela Srbija ključno vlogo v vojni v BiH.

 

Zapisniki gredo v Haag
Da bi se to utegnilo zgoditi, napoveduje tudi znani borec za človekove pravice, beograjski odvetnik Srđa Popović, saj so bili zapisniki vrhovnega sveta za obrambo Srbije – iz katerih je razvidno sodelovanje Srbije v vojnah v BiH – do nedavnega cenzurirani. “Moti me ciničen odziv večine ljudi v Srbiji – da bodo zdaj bolje živeli; nihče pa ne gleda na dejstvo, da je pravici zadoščeno. Jaz pa pravim: odlično, pravici je zadoščeno. Ta novica bo veliko bolj odmevala v BiH. Gre za začetek konca, ki se bo zgodil na sojenju,” napoveduje Popović.

 

 

"Mladića so aretirali zaradi Evrope"
Kaj aretacija pomeni za Srbijo?

Vlada bo morala vložiti veliko naporov za blaženje posledic aretacije, ker so zadnje čase nacionalisti močnejši. Uporabljajo krizo za kritiko vseh vladnih potez, vključno z aretacijo Mladića.

Ali se je vse zgodilo le zaradi približevanja EU? Zaradi EU bo Tadić dokazoval tudi, da je pripravljen na soočenje s preteklostjo, kar mu bodo nacionalisti poskušali preprečiti. Menim, da se je aretacija Mladića zgodila zaradi EU, saj je približevanje tej ključna obljuba pred volitvami, ki jih Tadić in njegove proevropske sile želijo dobiti. Ne gre pa pozabiti, da je v več kot odličnih odnosih s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.