Svet
6 ogledov

Med žrtvami novinarji in otroci

Obstreljevnje Gaze Reuters
Izraelske sile so ponoči iz zraka in morja nadaljevale obstreljevanje območja Gaze. Dejali so, da ne bodo pristali na pogajanja o premirju Hamsa, dokler bodo z območja Gaze na njihovo ozemlje padale rakete. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve obe strani poziva, naj takoj prenehata z uporabo sile.

Po palestinskih virih so letala obstreljevala dva medija v mestu Gaza in ranila najmanj osem novinarjev. V obstreljevanju na območju Gaze pa palestinski viri poročajo o najmanj treh ubitih otrocih.

Izraelska letala so v središču mesta Gaza danes zadela urad televizije Al Kuds, ki je blizu vladi palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze. Pri tem je bilo ranjenih najmanj šest novinarjev, eden je izgubil nogo, so povedali palestinski zdravstveni viri. Po prvem napadu so nato novinarje evakuirali.

V drugem napadu sta bila ranjena dva novinarja televizije Al Aksa, ki je povezana s Hamasom in ki se nahaja blizu omenjene televizijske postaje Al Kuds.

V istem poslopju se nahaja tudi dopisništvo ruske televizije Russia Today, ki je bilo v napadu poškodovano, saj ga od urada omenjene televizije Al Aksa loči "le tenak zid", je povedal dopisnik Sead Swerky. Kot je dodal, v njem ne morejo več delati.

Med žrtvami nedolžni otroci

V dveh letalskih napadih na severu območja Gaze, v krajih Beit Lahija in Beit Hanun, nedaleč od izraelske meje, pa sta bila v soboto ubita dva otroka, najmanj deset je bilo ranjenih. Ubita naj bi bila triletni deček in njegova leto dni stara sestra.

V današnjem letalskem napadu v osrednjem delu območja Gaze vzhodno od begunskega centra Bureidž pa je bil ubit leto in pol star deček, njegova štiri- in petletna brata pa sta huje ranjena. Po navedbah palestinskih zdravstvenih virov za AFP sta dečka v kritičnem stanju.

Bo Gaza odgovorila na napade?

Z območja Gaze medtem od 21. ure v soboto do danes do 7.30 na izraelsko stran ni padla nobena raketa. Nekaj raket je padlo danes, a niso zahtevale žrtev niti povzročile škode, je sporočila izraelska vojska.

Z izraelskih ladij so ponoči intenzivno obstreljevali mesto Gaza. Izraelska vojska je medtem sporočila, da je z letali obstreljevala več deset podzemnih položajev za izstrelitev raket "Hamasa in drugih terorističnih organizacij" in povzročila veliko škodo.

Obstreljevali so tudi poveljstvo in vadbeni center Hamasa v mestu Gaza, Sajara, komunikacijski center Hamasa ter še več njegovih vadbenih centrov. Izraelska vojska je še sporočila, da so njena vojska in pomorske sile napadle teroristične položaje na severu Gaze.

V izraelskih napadih je bilo v soboto v Gazi ubitih 16 ljudi, s čemer je število palestinskih smrtnih žrtev od začetka izraelske vojaške ofenzive v sredo naraslo že na 49 Palestincev, več kot 450 je bilo ranjenih.

Zaskrbljeno tudi Ministrstvo za zunanje zadeve

"Slovenija je zelo zaskrbljena zaradi naraščanja nasilja na jugu Izraela in v Gazi. Obe strani poziva, naj ravnata odgovorno in takoj prenehata z uporabo sile ter ogrožanjem življenj in varnosti nedolžnih ljudi." so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da Slovenija pozdravlja vsa diplomatska prizadevanja za ustavitev nasilja in umiritev razmer. "Prava pot za reševanje konflikta je takojšen, iskren in osredotočen dialog v okviru bližnjevzhodnega mirovnega procesa." Ta je po njihovem mnenju nujen za zagotovitev pravične in trajne rešitve, temelječe na dveh državah, ki bosta obstajali druga ob drugi v miru in varnosti.

"Dokler bodo padale rakete, pogajanj ne bo"

"Prvi in absolutni pogoj za premirje je zaustavitev ognja iz Gaze," je poudaril izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman pred srečanjem s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom, ki je prispel v Jeruzalem na pogovore o tem vprašanju. Dodal je, da bi se morale za to vse oborožene frakcije na območju Gaze zavezati k prekinitvi ognja. "Želimo dolgoročni dogovor."

Fabius je ob tem trenutne razmere v Gazi označil kot "izredne razmere". "Vojni se je treba in se ji je mogoče izogniti," je dodal. "Rešitev je prekinitev ognja. Želimo pomagati pri določanju pogojev, pod katerimi je to mogoče," je še pojasnil Fabius, ki naj bi se v Ramali srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Obama stopil v bran Izraelu

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem v Bangkoku danes znova izrazil podporo Izraelu in dejal, da ima Izrael "vso pravico pričakovati, da na njegovo ozemlje ne bo nihče izstreljeval raket". Dodal pa je, da bi bilo bolj zaželeno, če bi "bilo to mogoče doseči brez krepitve vojaške aktivnosti v Gazi".



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.