Svet
40769 ogledov

Razkrivajo še eno grozljivo prakso ruskih vojakov

Ukrajina Epa
Poteka 70. dan vojne v Ukrajini. Na plan prihajajo številna pričevanja o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost.

Moški in fantje so med domnevnimi žrtvami posilstva ruskih vojakov, opozarjajo Združeni narodi. Na desetine preiskovanih primerov naj bi bil le "vrh ledene gore".

"Prejela sem še nepreverjena poročila o primerih spolnega nasilja nad moškimi in fanti v Ukrajini," je na tiskovni konferenci v Kijevu v torek dejala Pramila Patten, posebna predstavnica ZN za spolno nasilje v vojni.

Ob tem je opozorila na dodatno stigmo, ki jo preživljajo žrtve pri odločitvi za prijavo tovrstnih dejanj. "Ženskam in dekletom je med drugimi razlogi težko prijaviti [posilstvo] zaradi stigme, vendar je moškim in fantom pogosto še težje prijaviti. Ustvariti moramo varen prostor za vse žrtve, da prijavijo primere spolnega nasilja," je izpostavila Patten in ob tem pozvala k prijavi, saj bodo le tako lahko odgovorni kaznovani za kazniva dejanja.

Generalna tožilka: "Gre za premišljeno strategijo"

Ukrajinska generalna tožilka Iryna Venediktova je povedala, da je njen urad zbral poročila o spolnem nasilju ruskih vojakov nad moškimi in ženskami vseh starosti, od otrok do starejših. Obenem so v uradu mnenja, da Moskva posilstvo uporablja kot premišljeno strategijo. "To je seveda zato, da bi prestrašili civilno družbo in da bi storili vse, da prisilijo Ukrajino h kapitulaciji," je dejala Venediktova.

Tožilka je izdala, ekipe tožilcev in preiskovalcev zbirajo dokaze o razširjenem spolnem nasilju, odkar so se ruske sile umaknile pred dobrim mesecem. Med pričami, ki so jih zbrali od žrtev in njihovih bližnjih, so številne zgodbe o skupinskih posilstvih, napadih s pištolo in posilstvih, storjenih pred očmi otrok.

Ukrajinska državna komisarka za človekove pravice Ljudmila Denisova je uradno dokumentirala primere 25 žensk, ki so jih zadrževali v kleti in so bile žrtve sistematičnih posilstev v kraju Buča, predmestja Kijeva, v katerem so se dogajala številna grozodejstva med rusko okupacijo. 

Ukrajinske oblasti so že identificirale nekatere ruske vojake, za katere domnevajo, da so odgovorni za vojne zločine, vključno s spolnim nasiljem. Enemu človeku, obtoženemu posilstva, je bil izdan nalog za prijetje.

Preiskave so prejele mednarodno podporo, forenzični strokovnjaki iz Francije in Nizozemske so že na terenu, kmalu pa naj bi se jim pridružili britanski kolegi. Ostaja odprto vprašanje, ali bodo vojaki, ki so se že umaknili, kdaj soočeni s kazenskim pregonom, saj so pod zaščito vlade v Moskvi, piše Guardian.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 29
  • jozicamurn 23:38 07.maj 2022.

    Torej glede na enoumje in enostranskost ter cenzuro drugačemislečih na zahodu je resnica ta, da azov in ajdar bataljoni posiljujejo in morijo uboge punčke! Prekleti neonacisti!

  • Milan Jancar 10:40 06.maj 2022.

    Živali ne omenjajo,ker jih posiljujejo Ukrajinski neonacisti....

  • Naklonsky 08:17 05.maj 2022.

    Srbijanski rusofilski črfrki spet onanirajo z butastimi komentarji.