Svet
4748 ogledov

Medicinska sestra umorila sedem novorojenčkov

Lucy Letby Profimedia
Medicinska sestra Lucy Letby je bila spoznana za krivo umora sedmih dojenčkov in poskusa umora še šestih drugih.

Sodišče je 33-letno Lucy Letby spoznalo za krivo umora sedmih novorojenčkov in poskusa umora šestih novorojenčkov v bolnišnici Countess of Chester med junijem 2015 in junijem 2016. Otrokom je namenoma vbrizgala zrak v žilo, dva novorojenčka je zastrupila z inzulinom, druge je na silo hranila z mlekom. 

Na zadnjih obravnavah obtoženka ni bila na sodišču. Odločitev o njeni krivdi so namreč sporočili na več obravnavah, po posameznih točkah obtožnice. Letby je prišla na sodišče 8. Avgusta, ko je porota sporočila svojo odločitev v prvih točkah obtožnice. Ob razglasu, da je bila spoznana za krivo, so jo oblile solze. Na sodišče je prišla tudi tri dni pozneje, ko so jo prav tako spoznali za krivo v naslednjih točkah obtožnice. 

V dveh primeru poskusa umora so jo spoznali za nedolžno, v primeru poskusa umora štirih novorojenčkov pa niso prišli do zaključka. 

Tožilec Nicholas Johnson je sodišče prosil za 28 dni časa za razmislek o tem, ali bo zahteval ponovno sojenje za šest primerov poskusa umora. Ko je porota povedala, da v šestih primerih niso prišli do odločitve o krivdi, je družina enega od umrlih otrok vidno pretresena zapustila sodno dvorano. 

Pred junijem 2015 so imeli v bolnišnici, kjer je delala Letby, manj kot tri smrti otrok na oddelku za novorojenčke. Obramba je trdila, da so bile smrti in poslabšanja zdravstvenega stanja pri otrocih posledica serijskih napak na oddelku in da je bila Letby žrtev sistema, ki je iskal krivca, ko je sistem razpadel. Letby naj bi se trudila zakriti sledi in na različne načine škodovala otrokom v njeni oskrbi. Svoja dejanja je poskušala prikazati kot zgolj poslabšanje že obstoječega stanja otroka. 

Kakšna kazen jo bo doletela, bo jasno v ponedeljek. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Naklonsky 17:55 19.avgust 2023.

    Vsekakor si zasluži zdravljenje z injekcijami zraka.