Svet
17 ogledov

Medicinski fenomen: Že pet mesecev živi brez srca

Jakub Halik
1/3
Reuters
Čeh Jakub Halik že pet mesecev živi brez srca in velja za medicinski čudež. V četrtek ga je presenetila novica, da so zanj našli srce.

37-letnemu Čehu Jakubu Haliku so morali po odkritju agresivnega tumorja na srcu ta organ na hitro odstraniti iz prsnega koša. Zdravniki so se, da bi mu rešili življenje odločili za revolucionaren poseg.

"Odstranili so mi srce in namesto tega vstavili dve mehanični črpalki," je na pojasnil Jakub.

Operacijo izvedli drugič

Takšno operacijo so pred njim izvedli le enkrat v ZDA, vendar je pacient umrl nekaj dni zatem. In ravno zato je Jakub pravi medicinski fenomen. Brez srca mu je uspelo zdržati pet mesecev, zdaj pa so zanj našli srce, piše 24sata.

Preiskave potrebne za transplantacijo so pokazale, da je 37-letnik zdrav, ter da je sposoben za operacijo. "Nestrpno sem čakal rezultate, ki so pokazali, da se metastaze niso razširile. Vsi testi so pokazali, da sem zdrav, in zdaj čakam transplantacijo."

"Spi kot dojenček"

Jakub je tako po 150 dneh zapustil bolnišnico in zdaj spi mirneje. Prej je imel zaradi bolezni težave z nespečnostjo. "Spi kot novorojenček. Ko pridem na vizito ob sedmi uri zjutraj, se ne zbudi, je dejal

Zdravnik Jan Pirk, kirurg Inštituta klinične in eksperimentalne medicine v Pragi, ki mu je z zapletenim posegom rešil življenje z vgradnjo srčne črpalke Heartmate II, ki stane okrog 70 tisoč evrov, še piše 24sata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.